شرایط دریافت مستمری بازماندگان

دریافت مستمری متوفیان بیمه‌شده تامین اجتماعی، حق قانونی بازماندگان واجد شرایط محسوب می‌شود و هر یک طبق آنچه در قانون ذکر شده از آن برخوردار می‌شوند.

طبق قانون تأمین‌اجتماعی، پرداخت حقوق و مستمری به بازماندگان مستمری‌بگیر بازنشسته یا بازماندگان واجد شرایط بیمه‌شده یا از کار افتاده کلی فوت‌شده، یکی از تعهدات بلندمدت این سازمان است که به‌عنوان «برقراری مستمری بازماندگان» شناخته می‌شود.

براساس بند ۱۶ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، مستمری مبلغی است که براساس شرایط مقرر در قانون تأمین اجتماعی برای جبران قطع همه یا قسمتی از درآمد به بیمه شده و در صورت فوت او برای تامین معیشت بازماندگان وی به آن‌ها پرداخت می‌شود.

شرایط تخصیص مستمری بازماندگان

رضا دهقان‌زاده، رئیس اداره امور بازماندگان اداره‌کل مستمری‌های سازمان تامین‌اجتماعی در رابطه با ضوابط و نحوه تخصیص مستمری بازماندگان در سازمان تامین اجتماعی گفت: در صورت از کار افتاده کلی مستمری‌بگیر یا فوت بیمه‌شده بازنشسته و همچنین اگر بیمه‌شده در ۱۰ سال آخر عمر خود حداقل حق بیمه یک سال کار را مشروط بر اینکه ظرف آخرین سال حیات حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخت کرده باشد، بازماندگان می‌توانند از مستمری وی برخوردار شوند.

همسر زن متوفی می‌تواند از مستمری استفاده کند

وی با اشاره به پرداخت مستمری به همسر دائم بیمه‌شده یا مستمری‌بگیر متوفی اظهار کرد: شوهر بیمه‌شده یا مستمری‌بگیر زن متوفی مشروط بر اینکه اولا تحت تکفل زن قرار داشته باشند و ثانیا سن او از ۶۰ سال متجاوز باشد و یا براساس نظر کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی از کار افتاده باشد و مستمری دریافت نکند، مستمری همسر به او پرداخت می‌شود.

چند شرط دریافت مستمری برای فرزندان دختر

دهقان‌زاده در رابطه با فرزندان (فرزند خوانده) دختر مجرد و فاقد شغل گفت: این افراد مشمول دریافت مستمری هستند و به شرط اینکه تحت تکفل متوفی قرار داشته و دیگر اینکه سن پدر از ۶۰ سال و سن مادر از ۵۵ سال تجاوز کرده باشد و یا اینکه طبق تشخیص کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی از کار افتاده باشند و در هر حال مستمری به آن‌ها پرداخت نشود.

طلاق‌هایی به قصد فریب قانون برای بهره‌مندی از مستمری بازماندگان

رئیس اداره امور بازماندگان اداره‌کل مستمری‌های سازمان تأمین‌ اجتماعی با بیان اینکه در مواردی مشاهده شده‌ است که فرزندان اناث مستمری‌بگیران و بیمه‌شدگان متوفی، طلاق‌هایی را به قصد فریب قانون و برای برخورداری از تعهدات بلندمدت به سازمان تامین اجتماعی ارائه می‌دهند.

وی افزود: در این موارد سازمان تامین اجتماعی با انجام بررسی‌های میدانی، صحت نداشتن شغل و شوهر این افراد را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورت اطمینان از زندگی فرزند اناث با همسر قبلی خود موارد به وی اطلاع و از پرداخت مستمری که حق او نیست، خودداری می‌شود.

دهقان‌زاده تاکید کرد: در صورت نداشتن شغل و شوهر (بند ۳ ماده ۴۸ قانون حمایت خانواده) مستمری این افراد دوباره به آنها پرداخت می‌شود.

وی با بیان اینکه در موارد بسیاری مشاهده شده که طلاق‌هایی به قصد فریب قانون ثبت می‌شود که قصد آنها برخورداری از مزایای بلندمدت تأمین اجتماعی است، گفت: این نوع طلاق‌ها، به طلاق‌های تأمین اجتماعی نیز معروف هستند اما متاسفانه گاهی در نهایت به طلاق واقعی منجر شده است.

این مسئول در اداره بازماندگان سازمان تامین اجتماعی اضافه کرد: وقتی ضمانت قانونی ازدواج از بین می‌رود، در عمل تعهد زوجین کاهش پیدا می‌کند و به مرور زمان موجب وارد شدن آسیب واقعی به کانون خانواده می‌شود. این نوع طلاق‌ها در واقع جنگی بین ابعاد اجتماعی با ابعاد سرمایه‌‍‌ای زندگی واقعی است و در نهایت منجر به فروپاشی خانواده می‌شود.

ایرنا