نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
نشریه «اشپیگل» در گزارشی به یک اتفاق بحثبرانگیز و جنجالی در کشورهای اروپایی پرداخته است. ماجرا از این قرار است که در کشورهایی مانند اسپانیا و آلمان، گزارشهای مختلف نشان میدهد برخی افراد عکس دختران جوان و نوجوان را مورد سواستفاده قرار میدهند و از آنها برای تولید ویدئوها و تصاویر جعلی پورن استفاده میکنند. اشپیگل در گزارش خود به روایتهای مختلفی در رابطه با قربانیان این موضوع پرداخته است.
درست از یک روز به بعد، دخترش تغییر کرد. او که هنوز در سن نوجوانی بود، ناگهان منزوی شد و اینطور به نظر میرسید که انگار از همه از جمله مادرش متنفر است. او دیگر دوست نداشت کسی وی را در آغوش بگیرد. مادرش می گوید: «ما نگران بودیم که ممکن است اتفاقی افتاده باشد که او تمایل ندارد درباره آن صحبت کند.»
چند ماه گذشت تا اینکه والدینش فهمیدند دخترشان یک ویدئو با محتوای پورنوگرافی دیده که ظاهرا مادرش هم در آن حضور داشته است. «آنیتا هابگ» می گوید: «او به سادگی با وارد کردن نام من در گوگل با این ویدئو مواجه شده است.» او یک بازیگر مشهور آلمانی است که هیچگاه در محتوای هرزه نگاری و فیلمهای پورن حضور نداشته است.
آنیتا هابگ و شوهرش میگویند که دخترشان اطمینان پیدا کرده بود که فیلم پورنِ مذکور واقعی است و مادرش را زمانی که جوانتر بوده نشان داده است. اما واقعیت چیز دیگری بود. ویدئوی مذکور توسط هوش مصنوعی ساخته شده بود و عکس مادرش را روی بدن فرد دیگری انداخته بود. در حقیقت، ویدئو ساختگی بود.
در هفت سال گذشته، بسیار از چهرههای مشهور و سلبریتیها قربانی این اتفاق شدهاند و از تصاویر آن ها در فیلمهای جنسی استفاده شده است. از تیلور سوئیفت گرفته تا سیاستمداران برجسته آلمانی. برخی از این ویدئوها، هزاران بار بازدید داشتهاند و پلتفرمهایی که این ویدئوها در آنها قرار دارند، سالانه میلیونها بار دیده شدهاند.
هابگ اصرار دارد که در گزارش اشپیگل، به نام مستعار وی اشاره شود چراکه او میترسد اگر نام واقعیاش ذکر شود، به بازدید بیشتر افکار عمومی از این ویدئوها منجر شود. او می گوید: «واقعا وحشتناک است که فردی تصویر من را روی یک ویدئوی مشمئزکننده تدوین کند و این کار را بر خلاف تمایلم انجام دهد.» وی میگوید دخترش به خاطر این اتفاق دوره درمان و تراپی را شروع کرده است، اما در حال حاضر وضعیت بهتری دارد. هابگ تاکید میکند «ما هیچوقت نمیتوانیم زمان مفیدی را که از دست دادهایم جبران کنیم. همه این اتفاقات به خاطر یک ویدئوی کوتاه است که دخترم آن را دید.»
در سالهای اخیر، پیشرفت هوش مصنوعی باعث شده تا جلوههایی تازهای از خشونت علیه زنان در قالب دیجیتالیِ رخ دهد. تصاویری که با نرم افزار فتوشاپ ساخته شدهاند، از اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی قابل مشاهده بودهاند اما در حال حاضر، هر فردی میتواند تصاویر جعلی و تا حد زیادی شبیه به واقعیت را بسازد. البته که دسترسی به یکچنین برنامههایی نیز هرگز محدود نشده است.
کارآفرینانِ بیوجدان برنامههایی را ساختهاند که میتوانند تصویر عادی یک فرد را در عرض چند ثانیه به تصویر یک فرد هرزه و یا برهنه تبدیل کنند. حتی اگر چند یورو بیشتر بپردازید، تصویر فرد مذکور را میتوان در قالبهای مختلف جنسی نیز مشاهده کرد.
تنها چیزی که نیاز است، یک عکس ساده از قربانی یا یک لینک به حساب کاربری اینستاگرام وی است. تصاویر غیرواقعی که هوش مصنوعی از افراد میسازد، برخی مواقع کیفیتی دارند که اساسا نمیتوان تفاوت آنها با تصاویر واقعی را متوجه شد.
البته که این جنس از سوءاستفاده در قالبهای دیگری نیز نمایان رخ میدهد. بهعنوان مثال در جریان کارزارهای انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ تصاویر ساخته شده توسط هوش مصنوعی را در فضای مجازی پُست کرد که با استفاده از آنها میخواست ثابت کند طرفداران تیلور سوئیفت از او حمایت کردهاند و نه رقیبش از حزب دموکرات، یعنی کامالا هریس. با این وجود، یکچنین اقداماتی در حوزه سیاسی، کمتر از دیگر سواستفادههایی که با استفاده از ابزار هوش مصنوعی ساخته میشود، رخ میدهند.
نظرسنجیهای مختلف نشان میدهد که بیش از ۹۰ درصد از ویدئوهای ساختگی در اینترنت، ماهیت جنسی دارند. ۹۹ درصد از قربانیانِ چنین ویدئوهایی زنان هستند.
عوامل یکچنین پلتفرمهایی همواره سعی میکنند هویت خود را پنهان نگه دارند. بسیاری با استفاده از شرکتهای پوششی کار خود را انجام میدهند و یا فروش محصولات خود را از طریق پیامرسان تلگرام انجام میدهند. در ماههای اخیر، نشریه اشپیگل توانسته برخی از مراکز احتمالی که پشت پرده تولید عکس تقلبی و برهنه از افراد هستند را مورد شناسایی قرار دهد.
در گذر زمان، بسیاری از نرم افزارهای تولید تصاویر جعلی از روسیه و اروپای شرقی ظهور کردهاند. تحلیلهای مختلف نشان میدهند که این قبیل جرایم به یک چالش واقعی تبدیل شده است. اساسا به همین دلیل است که هر چه سریعتر باید کاری انجام شود.
مجرمان از مجازات فرار میکنند
سال ۲۰۱۷، یک کاربر ناشناس تصاویر سلبریتیهایی مانند اسکارلت جوهانسون را در قالبهای جنسی ساخت و آنها را در یک شبکه اجتماعی پُست کرد. فناوری جعل تصویر یادشده به قدری کیفیت داشت که باعث گفتی بسیاری از افراد شد.
وقتی بازدیدها از تصاویر مذکور افزایش پیدا کرد، مدیران شبکه اجتماعی که این تصاویر در آن منتشر شده بود، آنها را حذف کردند. در حال حاضر آن فردی که اقدام به ساخت این تصاویر جعلی کرده بود، یک نرمافزار را با نام MrDeepFakes ایجاد کرده که میزبان بزرگترین مجموعه تولید تصاویر و ویدئوهای جنسی ساختگی است. لوگوی این وب سایت چهره کارتونی خندان ترامپ است که ماسکی در دست دارد.
براساس بررسیهای اشپیگل، این وب سایت ماهانه ۶ میلیون بازدید دارد. همچنین بررسیها نشان میدهد که این وبسایت بیش از ۵۵ هزار تصویر و ویدئوی تقلبی را به نمایش گذاشته است. ویدئوهای این وبسایت میلیونها بازدید در طول هفت سال گذشته ثبت کردهاند. البته که ویدئوها و عکس ها مذکور بسیار کوتاه هستند. به طور متوسط، این قبیل ویدئوها بین چهار تا پنج و نیم دقیقه هستند.
تولیدکنندگان این ویدئوها میتوانند از آنها درآمد کسب کنند و به درخواستهای مشتریانی پاسخ دهند که حاضرند برای تماشای این فیلمها پول بپردازند. پرداختها هم میتواند از طریق رمز ارزها بهخصوص بیتکوین انجام شود. در هفت سال گذشته، ۳۰۰ نفر از کاربران فعال بیش از دو هزار حواله را در قالب کیفهای پول دیجیتال خود دریافت کردهاند. بررسیهای اشپیگل نشان میدهد که ارزش کلی انتقال بیت کوینها بیش از ۱۰۰ هزار یورو است.
زن ستیزی و نفرت از زنان را میتوان در هر جایی از وبسایت MrDeepFakes مشاهده کرد. به برخی زنان در این فیلمها «هرزههای کوچک» گفته میشود. سیاستمداران زن تا اندازه زیادی قربانی این قبیل فیلمهای ساختگی شدهاند. درباره یکی از وزرای آلمانی، اشپیگل دریافته که یک شکایت جدی علیه پلتفرم MrDeepFakes انجام شده است. اتهام این بوده است: «بدنام کردن افراد در زندگی سیاسی آنها و نقض حقوق فردی با ساخت تصاویر جعلی.» با وجود پیگیریهایی که بعضا پلیس آلمان انجام داده، با این وجود، هنوز این امکان ایجاد نشده تا به طور دقیق افرادی که در پشت پرده توسعه نرم افزارهای تولید تصاویر جعلی هستند، مورد شناسایی و مجازات قرار گیرند.
فعالانِ کارزار مقابله با تولید تصاویر جعلی
در سپتامبر سال ۲۰۲۳، این نکته در شهر اسپانیایی آلمندرالخو مشخص شد که عکس هر کسی ممکن است مورد سوءاستفاده قرار بگیرد. در این راستا، تصاویر جعلی از ۲۰ دختر در این شهر که با هوش مصنوعی ساخته شده بودند، در سپتامبر سال ۲۰۲۳ در پیام رسان واتساپ پربازدید شد. قربانیان این اتفاق در بازه سنی ۱۱ تا ۱۷ سال قرار داشتند.
یکی از قربانیان، دخترِ ۱۴ ساله «مریم الادیب» بود. زنی که پزشک و متخصص زنان است. یک پسر عکسی را که دختر الادیب در حساب کاربری خود در پیام رسان واتساپ قرار داده بود برداشت و از آن برای ساخت تصاویر غیرواقعی از او استفاده کرد. مریم الادیب میگوید: «اگر واقعا نمیدانستم دخترم وقتی برهنه است چگونه به نظر میرسد، حتما تصاویری که از او منتشر شده بود را باور میکردم.»
فقط اندکی پس از آنکه دخترش تصاویر جعلی که از وی ساخته شده بود را به مادرش نشان داد، الادیب فیلمی را از خود در اینستاگرامش به اشتراک گذاشت. او در صفحه اینستاگرامش مطالب مختلفی را به مخاطبان خود آموزش میدهد. ویدئوی وی موجی از واکنشها را در کشور اسپانیا علیه عاملان ساخت تصاویر جعلی ایجاد کرد. الادیب میگوید: «این فاجعه بار است. من شدیداً احساس نامیدی میکنم.» الادیب در ویدئواش، افرادی که اقدام به ساخت تصاویر غیرواقعی از دخترش کرده بودند را مخاطب قرار میدهد: «ای انسانها، این کار متوقف کنید! به ساخت تصاویر غیرواقعی از دیگران پایان دهید. این یک کار کوچک نیست، بلکه به معنای واقعی کلمه یک جنایت بزرگ است.»
مریم الادیب، مادری که دخترش قربانی شده است
الادیب می گوید که دخترش به صورت اتفاقی با پسرانی که از وی عکس های غیراخلاقی ساخته بودند، در خیابان برخورد کرده و آن ها با تمسخر به وی گفتهاند: «آیا میتواند تصاویر بیشتری برای آنها بفرستد!؟»
الادیب میگوید او از این موضوع شوکه و به شدت عصبانی است. وی تصریح می کند: «بهعنوان یک دکتر، من میدانم که قربانیان باج گیری خشونت جنسی سایبری، در برخی مواقع تا آخر عمر در عذاب وجدان به سر میبرند. برخی از آنها حتی جرات نمیکنند پیگیری حقوقی انجام دهند و حتی محل سکونت خود را تغییر میدهند.» برخی گزارشها نشاندهنده این است که برخی دخترانی که از آنها عکس های جعلی ساخته شده، هدفِ اخاذی قرار گرفتهاند.
الادیب میگوید که برخی از افسران پلیس به والدین قربانیان گفتهاند که عاملان تولید تصاویر مذکور تلاش کردهاند یک شوخی انجام دهند. الادیب تاکید میکند که پلیس تنها زمانی مساله را جدی میگیرد که یک کارزار سراسری در رسانهها با محوریت این موضوع ایجاد شود. الادیب در قالب یک کارگروه با نهادهای دولتی اسپانیا در حال انجام تلاشهایی است تا با افراد سوءاستفادهگر در زمینه ساخت تصاویر جعلی به مقابله بپردازد.
الادیب تصریح میکند که آگاهی عمومی درباره پیامدهای منفی تولید تصاویر جعلی از دختران، بسیار کم است. او تاکید میکند که ما در دورهای زندگی میکنیم که هرزه نگاران به سراغ نوجوانان و کودکان میآیند و آنها را مورد سوءاستفاده قرار میدهند.
فرارو
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت