نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
در دنیای پرهیاهوی خبر و رسانه، همزمان با حمله اسرائیل به خاک کشورمان، با حماسه شیرزنانی همچون خانم سحر امامی، زنان به نمادی از شهامت تبدیل میشوند که در حوادث بحرانی، با شجاعت به تبیین حقایق میپردازند.
اکرم باقریان، دانشجوی، مدرس رسانه و مادر فعال حوزه رسانه از جمله بانوان فعال در عرصه رسانه است که آموزش سواد رسانه را برای امنیت روانی جامعه ضروری میداند، بهخصوص که این روزها مردم اخبار زیادی از احتمال حمله مجدد اسرائیل به کشور عزیزمان را میخوانند و شبکههای اجتماعی غیرایرانی بازوهای جنگ روانی دشمن محسوب میشوند.
به همین بهانه با این فعال رسانه به گفتگو نشستیم.
به طور کلی تعریفی از سواد رسانه ارائه بفرمایید؟
سواد رسانه به این معناست که بدانیم چگونه با خبرها و اطلاعاتی که هر روز در رسانهها میشنویم، با نگاه انتقادی برخورد کنیم، فرق واقعیت و شایعه را درک کنیم و بدون تحقیق، هر چیزی را نپذیریم. فرد برخوردار از سواد رسانه، میتواند اخبار منتشرشده را از نگاه انتقادی مورد بررسی قرار دهد.
اهمیت داشتن سواد رسانه در مواقع بحرانی مثل زمان جنگ در چیست؟
در دوران بحرانهایی مانند جنگ، رسانهها به شدت فعال شده و انبوهی از اخبار، تصاویر و شایعات به سمت مردم روانه میشود و حجم اخبار درست و نادرست به شدت افزایش پیدا میکند. اگر از سواد رسانه برخوردار باشیم، کمتر دچار اضطراب و سردرگمی شده و میتوانیم اخبار درست را منتشر کنیم و حتی از شایعات جلوگیری کنیم.
به نظر شما در جامعه ایران آیا زنان سواد رسانه بالایی دارند؟
در مجموع سطح سواد رسانهای در بین زنان کشورمان در حال افزایش بوده، با این وجود هنوز به سطح مطلوب نرسیده است. باید آموزشهای کاربردی سواد رسانه را بهویژه برای مادران و زنان افزایش دهیم، هم در مدرسه، هم در شبکههای اجتماعی و هم در رسانهها.
نقش زنان و مادران در بالابردن سواد رسانه جامعه و یا خانواده چیست؟ یا به نوعی در این مورد چگونه میتوانند به خانواده یا جامعه خود کمک کنند؟
مادران علاوه بر اینکه خودشان مخاطب رسانهها هستند، بیشترین تأثیر را روی کودکان در خانواده میگذارند. اگر سطح سواد رسانه مادران افزایش یابد، میتوانند الگوهای خوبی باشند و با یادگیری و انتقال مهارتهای سواد رسانهای به فرزندان، آنها را در مواجهه با تهدیدات ایمن کنند. آموزش استفاده صحیح از رسانهها در محیط خانواده و ترویج گفتمان انتقادی، میتواند از مهمترین کارهای زنان در این مسیر باشد.
داشتن سواد رسانه چگونه میتواند به زنان در تحلیل انتقادی اخبار و جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست در دوران جنگ کمک کند؟
زنان با سواد رسانه میتوانند اخبار را عاقلانهتر مورد بررسی قرار داده و منابع موثق را شناسایی کنند. این توانایی موجب میشود زنان، خود جزو حلقههای انتشار شایعات و اخبار نادرست نباشند؛ در نتیجه میتوانند آرامش و آگاهی را در خانواده برقرار کرده و جامعه را از نظر روانی ایمن سازند.
خبرگزاری زنان ایران
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت