نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
پرونده مفقودین در نوار غزه از ماههای ابتدایی جنگ، همواره یکی از پروندههای پیچیده بوده و به دلیل نبود امکانات کافی برای رسیدگی به آن، سرنوشت این پرونده همچنان مبهم باقیمانده است.
با اعلام آتشبس در نوار غزه، هزاران خانواده در این باریکه در انتظار روشنشدن سرنوشت فرزندان مفقودشان هستند؛ زیرا اطلاعات ضدونقیضی درباره وضعیت مفقودین وجود دارد و خانوادهها نمیدانند که آیا این افراد جان باختهاند و زیر آوار ماندهاند یا به دست نیروهای اشغالگر صهیونیستی ربوده شدهاند.
پیچیدگی پرونده مفقودشدگان در نوار غزه
طبق آمار دفتر اطلاعرسانی دولتی در نوار غزه، تعداد مفقودان از زمان آغاز جنگ نسلکشی رژیم صهیونیستی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به حدود ۱۱۲۰۰ نفر رسیده است. با این حال، وزارت بهداشت و دولت غزه به دلیل کمبود امکانات و تخریب تجهیزات در جنگ، قادر به ارائه آمار دقیق از شهدا و مفقودان نیستند. به گفته نهادهای جهانی، آمار واقعی قربانیان ۴۰ درصد بیشتر از آمار ارائه شده توسط وزارت بهداشت غزه است.
به همین دلیل، به نظر میرسد که تعداد مفقودان نیز مانند شهدا بسیار بیشتر از آن چیزی باشد که وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است. ارزیابیها نشان میدهد که بسیاری از مفقودان جان باختهاند و پیکرهای آنها زیر آوار مانده است. به دلیل حجم زیاد آوار و نبود امکانات، تیمهای امدادی نتوانستهاند پیکرهای این افراد را از زیر آوار بیرون بیاورند. همچنین، ارتش اشغالگر همواره مانع از فعالیت تیمهای بینالمللی و اداره دفاع مدنی غزه در زمینه آواربرداری و نجات مجروحان شده است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر اروپا – مدیترانه، مستقر در ژنو، در گزارشی به مستندسازی اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در جلوگیری از آواربرداری و ممانعت از پیداکردن پیکرهای شهدا پرداخته و تأکید کرده است که اسرائیل از ورود هرگونه امکانات، از جمله سوخت برای راهاندازی خودروها و ماشینآلات سنگین به نوار غزه جلوگیری کرده است.
«صلاح عبدالعاطی»، رئیس هیئت بینالمللی حمایت از حقوق ملت فلسطین، اعلام کرده است که از زمان آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه، حدود ۱۵ هزار نفر در این باریکه مفقود شدهاند و امکانات کافی برای ارزیابی دقیق آمار مفقودان وجود ندارد. بسیاری از خانوادهها نیز نتوانستهاند آمار مفقودان خود را گزارش دهند و منتظر پایان تجاوزات و روشنشدن سرنوشت مفقودان هستند.
داستان تلخ خانوادههای مفقودشدگان در غزه
«احمد جاب الله»، یکی از شهروندان فلسطینی ساکن اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه، میگوید: پس از اعلام ارتش اشغالگر برای انجام عملیات زمینی در شمال غزه و صدور دستور تخلیه، ما قصد داشتیم اردوگاه را ترک کنیم، اما خواهرم از ترک خانه و فرار به مناطق غربی شهر غزه امتناع کرد.
او ادامه میدهد: من بهشدت اصرار کردم که خواهرم با ما بیاید، بهویژه اینکه او از بیماریهای مزمن رنج میبرد و فشارخونش بسیار بالابود. اما او حاضر به رفتن نشد و از طریق پیامک با یکدیگر در ارتباط بودیم تا اینکه از اواسط ماه مه گذشته دیگر خبری از او نشد و ما در تمام این مدت نگران بودیم. هشت ماه است که هیچ اطلاعی از سرنوشت خواهرم نداریم و تنها میخواهیم بدانیم که چه بر سر او آمده است. آیا جانباخته یا زنده است و اگر جانباخته، حداقل بتوانیم پیکر او را دفن کنیم.
«مصطفی محمود»، شهروند ۳۲ساله فلسطینی که در ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ از اردوگاه جبالیا آواره شده بود، در سایه تشدید عملیاتهای نظامی اخیر اسرائیل در شمال نوار غزه مفقود شد. برادر او میگوید که مصطفی بعد از تشدید بمبارانها از اردوگاه جبالیا به شهر بیت لاهیا فرار کرد و با وجود خطرات، در شمال غزه ماند و بر اثر اصابت ترکش یکی از موشکها در مجاورت بیمارستان کمال عدوان مجروح شد.
برادر این شهروند مفقود شده در غزه میگوید: پس از تشدید حملات اسرائیل به بیت لاهیا، مصطفی به همراه پدر و برادر همسرش فرار کردند تا به همسرش در غرب شهر غزه بپیوندند و ما شنیدیم که توسط یک کوادکوپتر اسرائیلی مورد هدف قرار گرفتند. اما از یک ماه گذشته هیچ اطلاعی درباره سرنوشت آنها نداریم.
«عبدالله عبدالقادر» از دیگر شهروندان غزه که پسرش در جریان جنگ مفقود شده است، میگوید که ما در اکتبر ۲۰۲۳ از محله شیخ رضوان در شهر غزه به اردوگاه النصیرات آواره شدیم و دو روز بعد از رسیدن به این اردوگاه، پسرم از چادر بیرون رفت و از آن روز به بعد هیچ خبری از او نداریم.
«غسان سعده»، جوان ۳۲ساله فلسطینی نیز بیش از یک سال است که در غزه مفقود شده و خانوادهاش همچنان در انتظار خبری هستند. پدر غسان میگوید که پسرم در ۹ ژانویه ۲۰۲۴ بعد از خروج از خانه به سمت مناطق غربی اردوگاه جبالیا رفته و از آن تاریخ هیچ خبری از او نداریم. ما مدتها در بیمارستانها به دنبال غسان گشتیم و حدس میزدیم که جانباخته یا مجروح شده باشد. دو پسر دیگرم، باسل و مؤمن، زمانی که در منطقه دوار التوام در شمال غرب شهر غزه به دنبال غسان میگشتند، هدف حمله تانکهای اسرائیل قرار گرفتند و هر دو جان باختند.
پدر غسان که دو پسرش را ازدستداده و یک پسرش همچنان مفقود است، میگوید: امیدواریم که خداوند برای ما جبران کند و حداقل بتوانم غسان را پیدا کنم.
طی ماههای گذشته، کمپینی در رسانههای اجتماعی برای حمایت از خانوادههای مفقودشدگان در نوار غزه به راه افتاده و صدها درخواست برای پیداکردن مفقودان در مناطق مختلف این باریکه مطرح شده است. خانوادهها خواهان خبری درباره وضعیت شهید یا زندهبودن فرزندانشان هستند.
تسنیم
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت