دورکاری پدرها و مادرها هردو لازم است

با وجود اینکه دغدغه دورکاری مادران شاغل همچنان وجود دارد اما به تازگی معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در مورد دورکاری پدران صحبت کرده است.

«یک ماه اول زندگی فرزندم،‌ من هر کاری انجام دادم تا بیشتر در کنارش باشم اما نتوانستم، درحالی‌که مدیرم می‌توانست به من دورکاری دهد»، این را آقای کارمند ۳۲ ساله یک شرکت دولتی می‌گوید.

این در حالی است که زهرا بهروز آذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور با اشاره به نقش‌آفرینی مردان در تربیت فرزندان می‌گوید که «براساس آیین‌نامه دورکاری، پدرها نیز می‌توانند دورکاری داشته باشند.»

پیش از این آیین‌نامه دورکاری در سال ۱۳۸۹ در ۱۷ ماده توسط دولت وقت با هدف افزایش کارایی، کاهش ترافیک و بهبود انعطاف شغلی تدوین شد. اما در سال ۱۳۹۲ این مصوبه اجرایی نشد تا اینکه با اوج‌گیری ویروس کرونا در کشور در پایان سال ۱۳۹۸، آیین‌نامه دورکاری دوباره مورد توجه قرار گرفت.

با این حال از طریق آیین‌نامه دورکاری، مادران و پدران می‌توانند از ظرفیت دورکاری بهره‌مند شوند که البته فعلاً‌ این امکان تنها در اختیار دستگاه‌های دولتی است!

دورکاری از دهه ۱۹۷۰ در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفت،‌ به گونه‌ای که طبق برآورد  Statista در اواسط سال ۲۰۲۲ تعداد دورکاران دیجیتالی ۱۳۰% درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ بوده است.

در این میان،‌ پدران نیز در برخی کشورها مشمول دورکاری شدند. به‌عنوان مثال پدران بلژیکی جدا از دورکاری به ازای تولد هر فرزند،‌ ۱۰ هفته مرخصی اجباری همراه با حقوق دارند. البته تا به امروز ایسلند، پرتغال، استونی، نروژ و سوئد بهترین سیاست‌های خانواده محور را داشته‌اند.

امیر سیدی، جامعه‌شناس با بیان اینکه دورکاری می‌تواند موجب کاهش آلودگی هوا و افزایش بهره‌وری کارمندان شود، می‌گوید «دورکاری پدران باعث می‌شود که انتظارات خانواده از آن‌ها تغییر کند» و خانواده مرزی بین زندگی و کار مردان قائل نشود.

اما از طرف دیگر، سید هادی عربی، جامعه‌شناس با بیان اینکه پدران شاغل نیاز به راهکارهایی برای حفظ تعادل کار و زندگی خود دارند، می‌گوید که «دورکاری پدران و حضور بیش‌تر آن‌ها در کنار خانواده باعث بهبود سلامت روانی خانواده می‌شود.»

همچنین مجید ابهری، جامعه‌شناس با تأکید بر اینکه یکی از فاکتورهای مهم سلامت جامعه، حضور کافی افراد خانواده در کنار یکدیگر است، بیان می‌کند که اگر می‌خواهند قانون جوانی جمعیت به خوبی اعمال شود، «افزایش مشوق‌های کاری مانند موافقت با دورکاری پدران از طرف کارفرمایان خصوصی و دولتی می‌تواند از عوامل مؤثر فرزندآوری باشد.» البته دولت باید توجه کند هزینه در خصوص سرمایه‌گذاری خوب در برابر هزینه‌های سرسام‌آور برای سالمندی جمعیت است.

فارس