دنیای سخت و شیرین زنان کارآفرین کرمانشاهی

گاه برخی از چالش‌ها و فراز و نشیب‌ها، تجربه راه‌اندازی کسب و کار جدید برای بانوان توانمند کرمانشاهی را تلخ و یا سخت می‌سازد، ضروری است که فضای کسب و کار آنقدر مطلوب شود که دغدغه جدی بر سر راه تولید وجود نداشته باشد و تولیدکنندگان با تمرکز و فراغ بال به دنبال افزایش و […]

گاه برخی از چالش‌ها و فراز و نشیب‌ها، تجربه راه‌اندازی کسب و کار جدید برای بانوان توانمند کرمانشاهی را تلخ و یا سخت می‌سازد، ضروری است که فضای کسب و کار آنقدر مطلوب شود که دغدغه جدی بر سر راه تولید وجود نداشته باشد و تولیدکنندگان با تمرکز و فراغ بال به دنبال افزایش و ارتقای تولید باشند.

به گزارش جهان بانو،  در دنیای کارآفرینی خلاقیت حرف نخست را می زند، در این دنیا دیگر خبری از انتظار برای استخدام در ادارات دولتی و یا صرفا پشت میزنشینی نیست، دنیای کارآفرینی نه تنها برای صاحب ایده درآمد ایجاد می کند بلکه موجب اشتغال برای دیگران می شود و به سفره آنان برکت می بخشد.

داشتن ایده خاص و کاربردی تنها یک جنبه از کارآفرین شدن است، این ایده برای به ثمررسیدن و تجاری سازی حمایت و پشتکار می خواهد، افزایش رقابت، بالارفتن تولیدات، یافتن بازارهای جدید گوشه ای از جاذبه های دنیای کارآفرینی است.

در این بین همت زنانی که وارد عرصه کسب و کار می شوند و به چرخ اقتصادی چندین خانوار رونق می دهند ستودنی است، این کارآفرینان به دلیل مشکلات متعدد که بروکراسی اداری بخشی از آن است، شاید بارها خسته شده و پشیمانی به سراغشان آمده است ولی تسلیم نشده اند و تنها امید و پشتکار باعث به ثمررسیدن ایده آنان شده است.

زنان کارآفرین کرمانشاه در سال‌های اخیر بیش از هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی عمدتا برای زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست و خانواده‌های زندانی ایجاد کردند. ایجاد این تعداد اشتغال برای استان ما کار بسیار بزرگی است و ما باید قدردان باشیم چرا که در این راه با پشتکار و اراده قوی این میزان اشتغال را ایجاد کردند.

«رویا چهری»، مدیرعامل شرکت مهرفناوران تابش است که محصولی به نام طراحی و ساخت ماشین آلات صنایع تبدیلی مشاغل خانگی را به ثمر رسانده است. این دستگاه ها شامل چرخ پشم ریسی با قابلیت کنترل مغناطیسی قابل استفاده جهت تبدیل پشم، مو و پنبه و نخ جهت مصارف صنایع دستی، خصوصا فرش بافی و پوشاک است.

این اختراع در احیای صنایع دستی گرانبها و ارزآور همچون فرش، گلیم، جاجیم و غیره نقش دارد و توان حضور پررنگ در بازارهای بین المللی را دارد.

اختراعی که موجب علاقمندشدن جوانان به ریسندگی شد

این مخترع جوان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: این شرکت از واحدهای فناور پارک علم و فناوری استان کرمانشاه است که در زمینه صنایع تبدیلی و اشتغال روستایی مشغول به کار است، در این شرکت چند نمونه تولید وجود دارد که برخی اختراع شرکت است و به ثبت رسیده است.

چهری با بیان اینکه ایده این طرح، را با پارک علم و فناوری کرمانشاه در میان گذاشته ایم، ادامه داد: با همکاری کارشناسان پارک علم و فناوری، این ایده خام و ابتدایی تکمیل، تجاری سازی و وارد بازار شد.

وی از صادرات محصول این شرکت خبر داد و گفت: دستگاه نخ ریسی پشم را به نخ تبدیل می کند و همان کار دوک دستی را با همان راندمان و سرعت بالاتر انجام می دهد که اختراع این دستگاه موجب علاقمند شدن نسل جوان به کار ریسندگی شده است.

این کارآفرین کرمانشاهی افزود: نخی که از این دستگاه تولید می شود در گلیم، گبه، فرش و برخی از لباس های محلی استفاده دارد.، بعد از تولید دستگاه نخ ریسی، برخی از لوازمی که احساس کردیم مکمل این دستگاه است را طراحی و تولید کرده ایم که کلاف کن نمونه ای از آنست.

چهری ادامه داد: در راستای تولید این دستگاه، عشایر خیلی از شهرها و روستاها و حتی برخی از کشورها همچون افغانستان که با مشکل برق مواجه اند با ما تماس می گرفتند و متقاضی این دستگاه که به صورت خورشیدی و مکانیکی طراحی کرده ایم، شده اند.

چهری یادآور شد، در گذشته نخ با دوک ریسیده می شد و افراد خبره نزدیک به ۵۰۰گرم می توانستند در روز نخ بریسند که این دستگاه تولید روزانه را به پنج برابر رسانده است که به دلیل نوع پشم متفاوت است.

چهری از دستگاه نساجی به عنوان یکی دیگر از تولیدات شرکت یاد کرد و گفت: با این دستگاه می توان انواع شال، روسری، پارچه و حوله را بافت که این تولیدات را می توان با توجه به نیاز بازار با مواداولیه اندک تهیه کرد.

وی با بیان اینکه مشابه این دستگاه وجود دارد، افزود: برخی از معایب دستگاه های مشابه در این طرح تصحیح شده و مزایای دیگری به آن افزوده شده است و حتی افراد معلول نابینا و ناشنوا و یا افرادی که دچار اختلال تکلم هستند می توانند از این دستگاه در خانه استفاده کنند.

جرقه تولید دستگاه مدرن نخ ریسی

وی اضافه کرد، در زمینه ایده اولیه دستگاه نخ ریسی باید بگویم که همسرم دامپزشک است و برای انجام کارهایش، همراه وی در سفر به روستاها متوجه شدم خانم ها با دستگاه بسیار ابتدایی که طراحی کرده بودند به تاباندن نخ می پرداختند که با سختی های زیادی همراه بود از همین رو نمونه اولیه دستگاه را طراحی کردیم و با آزمون و خطا و گرفتن مشاوره، این دستگاه را تکمیل کردیم و به روستا برده و مورد آزمایش و به رفع ایراد پرداختیم و سرانجام امروز به این دستگاه رسیدیم که مدل بیست و هشتم از سری دستگاه های نخ ریسی است و اکنون به دیگر کشورها صادر می شود.

اشتغالزایی خُرد برای بیش از ۶هزار نفر

این مخترع کرمانشاهی از اشتغالزایی برای ۶ نفر در این شرکت خبر داد و اظهار کرد، علاوه براین، دورکاری موجب اشتغالی خارج از کارگاه شده است و در چند سال اخبر بیش از هفت هزار دستگاه تولید کرده ایم و بالای ۶ هزار شغل خُرد خانگی ایجاد کرده ایم که باعث افتخار ما است.

چهری ادامه داد: بسیاری از خانواده های بی سرپرست و بدسرپرست مناطق مختلف از این دستگاه استفاده می کنند و مخارج روزانه را تامین می کنند و اعتقاد داشتیم به اینکه در مسیر درست قرار گرفته ایم و به بندگان خدا خدمت می کنیم.

وی گفت: یکی از دلایلی که موجب ماندگاری شرکت ما در این عرصه شده این است که به دنبال پیشرفت هستیم برای رفع ایراد دستگاه ها، هزینه می کنیم، برنامه های زیادی داریم و درصدد هستیم دستگاه نخ ریسی را با رفع نقایص قدرتمندتر کنیم و سایر دستگاه هایی که برای نخ ریسی نیاز است همانند دستگاه حلاجی را در حال طراحی هستیم و می خواهیم به تولید انبوه برسانیم.

وی معتقد است، باید نیاز بازار را سنجید و با فکر و اندیشه و طراحی چالش را رفع کرد و با ارگان های حمایتگر همکاری کرد.

مسیر تولید گل و بلبل نیست

چهری معتقد است، مسیر تولید مسیر سختی است، لذتی که در نهایت می بریم، حقوقی که برای پرسنل واریز می کنیم، و فکر به اینکه بسیاری از افراد در قبال کاری که انجام می دهیم صاحب درآمد می شوند، سختگی را کاهش می دهد.

وی ادامه داد: مسیر تولید پر از گل و بلبل نیست و فراز و نشیب  زیادی در این مسیر وجود دارد و بارها موجب خستگی من می شد ولی با حمایت های همسرم دلگرم می شدم و گاه خود حمایتگر همسرم در این مسیر می شدم.

چهری افزود: شکست جزیی از کار ما بود ولی توانستیم این صنعت را احیا کنیم و شیرینی که در نهایت از خدمت به خلق نصیب می شود برای ما رفع خستگی می کرد.

این کارآفرین افزود: باوجود اینکه سازمان های حمایتگر وجود داشتند ولی برخی دیگر از ارگان ها از طرف استاندارد، مالیات و غیره به دلیل برخی قوانین سنگ اندازی هایی ایجاد می شد با این وجود حمایت ارگان هایی همچون پارک علم و فناوری کرمانشاه را به خاطر خواهیم داشت.

وی توصیه کرد، از افراد صاحب ایده می خواهم که نترسند و اگر به کار خود اعتقاد دارند خدا را در نظر بگیرند که موفق خواهند شد و بسیاری از حلقه های گم شده تولید در مسیر پیدا و حل خواهد شد.

دغدغه ای به نام بروکراسی اداری

در ادامه مدیرعامل شرکت داده پردازی پیشگامان ایده نگار زاگرس نیز به ایرنا، گفت: از سال ۹۲ فعالیت خود را در حوزه نرم افزاری آغاز کردیم و اکنون در پارک علم و فناوری کرمانشاه مستقر هستیم.

«آزاده کرمی» که به همراه برادرش«محسن» این شرکت را راه اندازی کرده است، ایده اولیه از وی بوده که اکنون رشد کرده است و در حال حاضر چهار نفر نیروی ثابت و ۲ نفر به صورت پاره وقت با آنان همکاری دارند.

کرمی ادامه داد: کار اصلی ما طراحی و اجرای نرم افزارهای تحت وب است که می توان به وب سایت ها و فروشگاه های اینترنتی اشاره کرد و نرم افزارهای سفارش مشتری در بستر وب نیز شامل فعالیت های ما است.

این کارآفرین ادامه داد: نسبت به شرایط اقتصادی بازار کار مناسب است البته جای پیشرفت دارد، ارتباطات با مشتری، مشکلات در حوزه روابط بین سازمان ها پاره ای از دغدغه ها است و برای بانوان برخی مشکلات بیشتر و برخی کمتر است.

کرمی افزود: اصلی ترین مشکلی که اکثر شرکت ها دارند سخت گیری های اداره مالیات و تامین اجتماعی است و این سخت گیری ها روند توسعه شرکت های دانش بینان را کم تر می کند.

وی با تاکید بر اینکه درصدد توسعه بازار کار هستیم، افزود: اکنون پروژه های خارج از کشور را می پذیریم و ۲ نرم افزار ما در سطح کشور فعال است.

وی از توسعه بازار کار و رقابت با شرکت های بزرگ به عنوان یکی اهداف یاد کرد و گفت: شرایط برای ایجاد کسب و کار به انگیزه و پشتکار بستگی دارد یعنی اینکه بخواهیم کاری را واقعا انجام دهیم، و اگر برای کاری تلاش کنیم به نتیجه خوبی خواهیم رسید.

کارآفرینی نمونه در تولید زعفران

«چنور محمدی»، از شهرستان روانسر ساکن روستای جورآباد دارای مدرک کارشناسی در رشته کشاورزی است و ۱۲سال است که در زمینه کشاورزی فعالیت دارد.

وی که سالهاست در مناسبت های متعدد از وی گزارش های خبری تهیه شده و به عنوان کارآفرین و جوان نمونه استان و شهرستان معرفی شده است، هنوز خود را کارآفرین نمی داند و معتقد است در حضور کارآفرینان شاگردی می کند.

«چنور» که در شرکت دیار زاگرس روانسر مشغول به فعالیت است به ایرنا گفت: با وامی که در سال ۹۶ از سوی کمیته امداد امام خمینی (ره) اخذ کردیم به همراه یکی از اساتید دانشگاه رازی به نام استاد کریمی، در زمینه کشت زعفران شروع به کار کردیم ، ناگفته نماند در سال ۹۱ به این عرصه وارد شدم اما تجربه کافی نداشتم و از سال ۹۶ با انجام کار حرفه ای تجربیات متعدد کسب کرده و توانستیم در سطح وسیع به کشت زعفران بپردازیم به گونه ای که سطح کشت از نیم هکتار به سه هکتار توسعه یافت.

در راه کارآفرینی بسیار زمین خورده‌ام

محمدی یادآور شد، در این زمینه خواهران و مادرم نیز در این اشتغالزایی فعال هستند و موفق شده ایم به ازای هر هکتار برای ۱۰۰نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کنیم، پاکسازی و جمع آوری زعفران به نیروهای انسانی متعددی نیاز دارد و این اشتغالزایی برای بسیاری از بانون بدسرپرست و یا بی سرپرست است.

وی با بیان اینکه بی شک شرکت تعاونی روستایی در این کار تاثیرگذار است، گفت: از سوی دیگر کار اصلی ما از اتحاد موجود در خانواده رونق گرفت و مهم تر از همه لطف خدا شامل حال ما شد، برای کار خود هدف داریم و حاضریم برای تحقق آن سختی ها را به جان بخریم، در طول این سالها بسیار زمین خورده ایم اما به خاطر هدف جنگیدیم و تحمل کردیم.

این کارآفرین تاکید کرد، بانوان روستایی در همه عرصه ها با وجود کمبود و یا حتی نبود امکانات ثابت کرده اند که توانمند هستند و با وجود اینکه امکانات نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است اما باز هم تفاوت بسیاری با شهر وجود دارد.

محمدی تاکید کرد، کمبود امکانات موجب نشده تا بانوان روستایی از عرصه کار و تلاش دست بکشند و هرچه شرایط سخت تر باشد افراد مقاوم بهتر کنار می آیند و برای تغییر شرایط پای کار هستند.

زنان کارآفرین کرمانشاه در زمینه پرورش گیاهان دارویی، زعفران، نخ رسی، محصولات کشاورزی، میوه خشک و سبزی خشک، پوشاک، فرش و دیگر رسته ها عملکرد بسیار خوبی دارند که نیاز به حمایت دارند