درخشش دختر نخبه ایرانی در جهان

هنوز دهه سوم زندگی‌اش را پشت سر نگذاشته است، اما توانسته موفقیت‌های بسیاری را در عرصه‌های هوانوردی، ورزشی، بین‌المللی و علمی کسب کند. او بسیاری از اولین‌ها را به نام خود ثبت کرده است و چه بسا الگویی باشد برای دختران و زنان سرزمینش برای رسیدن به موفقیت‌های روزافزون.

دانشجوی دکترای تخصصی رشته بیولوژی و بیوتکنولوژی در دانشگاه تهران است. در طول دوران تحصیلش از مقطع کارشناسی تا دکترا به‌عنوان دانشجوی استعداد برتر مشغول به تحصیل بوده و توفیقات زیادی در حوزه علمی به‌خصوص در بخش بین‌الملل کسب کرده است. سیده خمساء اسبقیان نحوه‌ی ورودش به عرصه‌ی بین‌الملل را اینگونه توضیح می‌دهد:

شروع فعالیت‌های بین‌المللی

«سال ۹۹ زمانی که از تز کارشناسی ارشدم در دانشگاه تربیت مدرس دفاع کردم، این تز با موضوع آلودگی خاک‌ها و رابطه آن با علم پزشکی و اینکه چگونه می‌توانیم نگاهمان را به این موضوع تغییر دهیم که تغذیه سالم‌تری داشته باشیم، به‌عنوان پایان‌نامه برتر در کشور انتخاب شد. زمانی که من بر روی تزم کار می‌کردم، خیلی اتفاقی خبری را دیدم که در کشور ما آمار بیماری سرطان در حال افزایش است. استادم پروفسور ملکوتی، پدر خاک ایران و از چهره‌های ماندگار کشورمان هستند. وقتی من این موضوع را با ایشان مطرح کردم، موافقت کردند که ما پلی بین امنیت غذایی با بخش پزشکی و شاخه کشاورزی ایجاد کنیم.

کار ما بر روی آلودگی خاک، فلزات سنگین و به صورت خاص روی فلز سنگین کادمیم متمرکز شد و با فرمولاسیون کودی که بر روی خاک‌های کشورمان انجام دادیم، موفق شدیم نتیجه درخشانی را در این پژوهش علمی به دست آوریم و توانستیم غلظت آلاینده‌ها را در خاک‌های کشورمان کاهش دهیم. اگر این فلز به زنجیره غذایی انسان وارد شود، می‌تواند در دراز مدت بیماری‌های خطرناکی را به وجود آورد.

در همین راستا یک کنفرانس بین‌المللی با عنوان دانشمندان جوان، زیر نظر دانشگاه تهران و نهادهای معتبری مثل یونسکو برگزار شد و من افتخار داشتم که در آن کنفرانس نتیجه‌ی این پژوهش را ارائه دهم و به‌عنوان پژوهشگر شایسته تحسین در این کنفرانس انتخاب شدم. پس از این فرآیند، حضور من در عرصه بین‌المللی افزایش پیدا کرد. از این نظر که برای نخستین بار مجمع جوانان ۸ کشور اسلامی به میزبانی بنگلادش برگزار شد و در این مجمع ۱۰ جوان منتخب از ایران افتخار داشتند در کنار هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران شرکت کنند و در موضوعات مختلف اقتصادی و در حوزه اجتماعی و کارآفرینی با جوانان ۸ کشور اسلامی تبادل نظر کنند. من به‌عنوان دبیر کارگروه محیط زیست در آن مجمع انتخاب شدم و الان هم افتخار دارم با جوانان این کشورها در ارتباط باشم و بحث‌هایی را در حوزه جوانان پیش ببریم.»

ضرورت توجه به حضور جوانان در عرصه‌های مختلف

این جوان فعال در حوزه‌ بین‌الملل با تاکید بر حضور جوانان در عرصه‌های مختلف تصریح کرد: «در حال حاضر با توجه به اینکه رهبر انقلاب از کلید واژه جوانان در سخنان خود استفاده می‌کنند، توجه به موضوع جوانان در کشور ما اهمیت پیدا کرده است، با این وجود باید نقطه نظرات آنها در موضوعات مختلف به‌خصوص در حوزه حکمرانی در کشور مورد توجه قرار گیرد. خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته است، اما جای کار بسیاری دارد. اینکه در واقع به جوانان در حوزه‌های مختلف اعتماد شود و در بخش‌های گوناگون از آنها استفاده شود، موضوعی است که بسیار قابل توجه است.»

موفقیت روزافزون در عرصه‌های بین‌المللی

اسبقیان یکی از افتخارات خود را نمایندگی ایران برای ۴ سال پی در پی در سازمان ملل دانست و گفت: «من افتخار دارم که برای نخستین بار به‌عنوان دختر ایرانی برای ۴ سال پیاپی به‌عنوان نماینده ایران در مجمع جوانان سازمان ملل متحد انتخاب شدم. این یک افتخار تاریخی است. از ۴ سال گذشته به دلیل ارتباطات بین‌المللی که داشتم و ارتباط با افراد کلیدی در جایگاه‌های مختلف، با توجه به اینکه رشته تخصصی‌ام متمرکز بر محیط زیست و امنیت غذایی است، در حال حاضر به‌عنوان جوان‌ترین عضو کارگروه سلامت خاک و امنیت غذایی جهانی سازمان غذا و کشاورزی فعالیت می‌کنم و همین ارتباط گیری‌ها کمک کرد که موفقیت بیشتری در جلب کرسی‌ها برای کشورمان داشته باشم.

در سال‌های اخیر در بسیاری از کشورها سرمایه‌گذاری‌های مختلفی در حوزه جوانان رخ می‌دهد. با توجه به این موضوع، دستیابی به این کرسی‌های بین المللی از اهمیت بسیاری برخوردار است. دستیابی به این کرسی‌ها در حوزه بین‌الملل می‌تواند در بحث دیپلماسی جوانان بسیار تاثیرگذار باشد. درواقع افراد برای حضور در کرسی جوانان سازمان ملل به فاکتورهای مهمی نیاز دارند که بنده افتخار داشتم به نمایندگی از کشور عزیزمان ۴ سال این عنوان را حفظ کنم.

همچنین، سال ۲۰۲۳ به‌عنوان عضو کلیدی مجمع جهانی غذا انتخاب شدم که این جایگاه با توجه به افزایش جمعیت و مدیریت منابع خاکی در حوزه امنیت غذایی از اهمیت بسیاری برخوردار است و ما باید بتوانیم امنیت غذایی جمعیت در حال افزایش را تامین کنیم، بنابراین این کرسی برای فرد منتخب که از جانب کشورش حق رای دارد، جایگاه ارزشمندی است.»

حضرت زهرا بهترین الگو برای رسیدن به قله‌های موفقیت

اسبقیان در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توانید برنامه‌ریزی کنید که در کنار فعالیت‌های تحصیلی و بین‌المللی در زمینه خلبانی و تکواندو نیز فعالیت کنید، اظهار کرد: «در پاسخ به این سوال به سخنان رهبر انقلاب در روز ولادت حضرت زهرا (س) اشاره می‌کنم که فرمودند شخصیت حضرت زهرا (س) الگوی سوم زن است. ایشان در سخنان خود اشاره می‌کنند که حضرت زهرا (س) یکی از شگفتی‌های عالم آفرینش هستند، چراکه یک شخصیت چند وجهی دارند. اگر ما به‌عنوان دختران و زنان سرزمینمان تلاش کنیم که این بانوی بزرگوار را الگوی خود قرار دهیم، باید سعی کنیم که ابعاد مختلف وجودی و استعدادهای خودمان را شکوفا کنیم.»

نقش والدین در موفقیت فرزندان

این جوان موفق ایرانی معتقد است؛ شخصیت و نگرش اولیه افراد در خانواده شکل می‌گیرد و خانواده در شکل‌گیری بنیان اعتقادی و فکری افراد تاثیرگذار است: «من در خانواده‌ای مذهبی رشد کردم که اثرگذار بودن فرزندان در آن از اهمیت زیادی برخوردار است. روش تربیتی والدینم همیشه به این صورت بوده است که فرزندان تاثیرگذاری تربیت کنند و اینکه فرزندانشان افراد بی‌تفاوتی نسبت به مسائل نباشند و بتوانند یک ارزش را در جامعه نهادینه کنند.

من از همان دوران کودکی همراه با پدرم به جلسات رسمی می‌رفتم تا با فضاها و تصمیم گیری‌ها در محیط‌های اجتماعی آشنا شوم. چقدر این رویکرد عمیق و تاثیرگذار بوده که پدر و مادرم از همان ابتدا خواستند که این موضوع در وجود من شکل بگیرد که دیدگاه حل مسئله نسبت به موضوعات مختلف داشته باشم.

پدرم یک شخصیت اجتماعی کاملا آگاه به مسائل روز بودند و مادرم نیز یک شخصیت قدرتمند را در وجود ما پایه‌ریزی کردند. در خانواده ما پدر و مادر در کنار رفتاری که با فرزندان خود داشتند، تلاش می‌کنند بدون اینکه فرزندان خود را تحت فشار قرار دهند و نظرات خودشان را به آنها تحمیل کنند، ما را به مسیر درست هدایت کنند. این فضای کاملا صمیمی و دوستانه با تکیه بر ارزش‌های اسلامی در شکل گیری شخصیت من تأثیرگذار بوده و من بسیاری از موفقیت‌هایی که در عرصه‌های مختلف کسب کرده‌ام را مدیون زحمات والدین عزیزم هستم.»

ایرنا