«خلأ الگوهای سوگواری زنانه؛ نسل نو، بدون قطب‌نمای عزاداری»

مریم فتحی اصل، فعال فرهنگی، به موضوع مناسک سوگواری زنانه و خلا الگوهای مناسب برای زنان در این زمینه اشاره کرد.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به مناسک زنانه در ایام سوگواری، بیان کرد که این موضوع نیازمند تعریف و تبیین دقیق‌تری است تا زنان بتوانند متناسب با هویت زنانه خود به عزاداری بپردازند و از تقلید مناسک مردانه پرهیز کنند.

فتحی اصل با اشاره به خلا الگوی سوگواری زنانه، گفت که این خلا بروز مناسکی شده است که عزاداری‌های زنانه از شیوه‌ها و الگوهای دیگری پیروی می‌کنند که مردوارگی در آن مشهود است. وی به عنوان مثال به زنجیرزنی زنان در میان مردان یا پیوستن دختران با حجاب نامناسب به دسته‌های عزاداری اشاره کرد که نشان‌دهنده این مشکل است.

وی همچنین افزود که عدم مشخص بودن شاخص‌ها و نمونه‌های ملموس باعث چندگانگی و سردرگمی در این عرصه شده است. دختران جوان نیاز به کنشگری دارند و در این زمینه از روش‌های میدانی و اینستاگرام الگو می‌گیرند. در روش میدانی، وقتی الگوهای عزاداری زنانه کم باشد، دختران به تماشای عزاداری مردان می‌پردازند و از نحوه عزاداری آن‌ها الگوبرداری می‌کنند.

فتحی اصل تاکید کرد که باید به فکر تبیین الگوهای عزاداری زنانه باشیم. اگر زنان تنها به عنوان تماشاچی در مراسمات حضور داشته باشند، دختران ما از الگوهای مردانه تبعیت خواهند کرد و تفکیکی میان مرد و زن در مراسمات قائل نخواهند شد.

وی همچنین رسانه‌ها را یکی از ابزارهای مهم معرفی مناسک زنانه دانست و تصریح کرد که رسانه‌ها می‌توانند با برنامه‌هایی مانند «محفل»، مناسک زنانه را معرفی و ارزش‌گذاری کنند.وی در پایان یادآور شد که باید مراسماتی مانند روضه‌های خانگی را تقویت کنیم و به سنت‌های قدیمی بازگردیم تا از چالش فهم غلط نسل جدید از سوگواری زنان در ایام سوگ جلوگیری کنیم.

خبرگزاری حوزه