نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
این نوع خشونت آثار مخربی بر سلامت جسمی، جنسی، باروری و روانی افراد دارد و به تخریب بافت اجتماعی سالم جوامع منجر میشود. زنان و دختران با اشکال وحشیانهای از خشونت جنسی مواجه هستند و گروههای مسلح معمولاً دسترسی افراد به خدمات پزشکی را تحت کنترل خود دارند.
سودان
گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد حاکی از ثبت صدها مورد خشونت جنسی ناشی از درگیری در سودان است که شامل قاچاق بهمنظور استثمار جنسی، بردگی جنسی، ازدواج اجباری و استخدام پسران جوان برای شرکت در جنگها است.
اعدادی که در ادامه گزارش ذکر میشوند، تنها بخشی از میزان واقعی جنایت و ویرانیهای ناشی از جنگ داخلی وحشیانهای است که از سال ۲۰۲۳ در این کشور به وقوع پیوسته است.
گزارشها حاکی از آن است که بیش از ۱۶۰ زن و دختر ربودهشده در شرایطی مشابه بردههای جنسی نگهداری شده و توسط نیروهای مسلح مورد تجاوز قرار گرفتهاند.
بسیاری از آنها در بازارهای برده به فروش رفته و با زنجیر در پشت کامیونها در سراسر کشور جابهجا میشدند و به تنفروشی اجباری وادار میشدند.
به گونه نگرانکنندهای، خشونتهای جنسی مشابه این موارد بهصورت عمدی و سیستماتیک در بسیاری از مناطق جنگزده دیگر مانند افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، لیبی، اوکراین و سایر کشورها علیه غیرنظامیان به کار گرفته شده است.
چرا خشونت جنسی به طور عمدی در جنگها و درگیریها به کار گرفته میشود؟
خشونت جنسی مرتبط با درگیری و جنگ شامل تجاوز جنسی، بهرهکشی جنسی، ازدواج اجباری، سقطجنین اجباری و عقیمسازی اجباری است.
این اعمال معمولاً به جهت ایجاد وحشت، شکنجه، تحقیر و سرکوب غیرنظامیان انجام میشوند. چنین اقداماتی برای اعمال کنترل بر قلمرو یا مجازات گروههای قومی، سیاسی، فرهنگی، مذهبی و دیگر گروههایی که بهعنوان حامیان دشمن شناخته میشوند یا به هر نوع تخلفی متهم میشوند، صورت میگیرد.
بسته به زمینه جرمی که مرتکب شده است (بهویژه اگر بخشی از یک حمله گسترده یا سیستماتیک علیه غیرنظامیان باشد)، ممکن است بهعنوان جنایتکار جنگی یا جنایت علیه بشریت تلقی شود. بسیاری از این موارد همچنین بهعنوان قاچاق انسان شناخته میشوند.
بهرهکشی جنسی
در میان نقضهای حقوق بشر، افرادی که در درگیریها و جنگها گرفتار شدهاند، بیش از هر زمان دیگری در معرض خشونت قرار دارند و بهصورت عمدی توسط گروههای مسلح و جنایتکاران هدف قرار میگیرند.
تحقیقات دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) نشان میدهد که درگیری و جنگ، آسیبپذیری افراد را در برابر قاچاق انسان افزایش میدهد.
در شرایط درگیری، گروههای مسلح زنان و دختران را برای بهرهکشی جنسی، ازدواج اجباری و کار خانگی میربایند و به خدمت خود در میآورند.
تعداد زیادی از نیروها میتوانند تقاضا برای کار و خدمات جنسی را ایجاد کنند. این وضعیت، همراه با ضعف حاکمیت قانون و نهادها، منجر به افزایش تقاضا، بهویژه در مناطق جنگزده میشود.
داعش و ایزدیها
در آگوست ۲۰۱۴، گروه تروریستی داعش به خانههای ایزدیها در منطقه سنجار در شمال عراق حمله کرد.
این اقلیت مذهبی باستانی قرنها در این منطقه زندگی کرده و مدتها از تبعیض رنج میبردند. هزاران نفر از آنها در جریان این درگیری کشته شدند.
بیش از ۶ هزار ایزدی، عمدتاً زن و کودک، به بردگی گرفته شدند. بسیاری از آنها در بازارها و حتی بهصورت آنلاین برای بهرهکشی جنسی خرید و فروش شدند.
قاچاق انسان سود زیادی برای داعش به همراه داشت و از آن بهعنوان راهی برای جذب نیروهای جدید استفاده میکرد.
در همین راستا، تخمین زده میشود که هزاران زن و دختر توسط گروه اسلامگرای شبهنظامی بوکوحرام در نیجریه از سال ۲۰۰۹ ربوده شده و مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتهاند.
جنایتکاران چه کسانی هستند؟
افرادی که در محیطهای جنگی مرتکب خشونت جنسی میشوند، میتوانند به گروههای مسلح حکومتی یا غیرحکومتی وابسته باشند.
این افراد ممکن است شامل نیروهای نظامی یا پلیس ملی، گروههای تروریستی و افراطی، شبهنظامیان محلی و شورشیان باشند.
قاچاق انسان ممکن است به شیوه خاص توسط گروههای مسلح انجام نشود. جنگها باعث جابهجایی تعداد زیادی از مردم در جستجوی امنیت میشوند.
پناهندگانی که از جنگ و آزار و شکنجه فرار میکنند، میتوانند هدف آسانی برای قاچاقچیان و افراد و سازمانهای جنایتکار در کشورهای تحتتأثیر جنگ باشند. البته این جنایت در خارج از این کشورها نیز شایع است.
قربانیان چه کسانی هستند؟
خشونت جنسی مرتبط با درگیری غالباً جمعیت غیرنظامی را هدف قرار میدهد و زنان و دختران به گونه نامتناسبی تحتتأثیر این خشونت قرار میگیرند.
سازمان ملل در گزارشی بیش از سه هزار و ۶۰۰ مورد خشونت جنسی را که در سال ۲۰۲۳ در محیطهای جنگی در سطح جهان انجام شده، تأیید کرد. ۹۵ درصد از این موارد مربوط به زنان و دختران بود و کودکان در ۳۲ درصد از موارد هدف قرار گرفتند.
بر اساس گزارش جهانی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل (UNODC) در مورد قاچاق انسان، بیشتر قربانیان قاچاق از کشورهایی که تحتتأثیر درگیریهای جاری هستند، اتباع آفریقایی هستند و بیشتر در آفریقا و خاورمیانه شناسایی میشوند.
تجارت نیوز
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت