حجاب در ایران باستان

پژوهشگر در حوزه حجاب با اشاره به اینکه در ایران باستان حجاب به‌عنوان نمادی از طبقه اجتماعی محسوب می‌شد، بیان کرد: زنان اشراف و بزرگان معمولاً از پوشش بیشتری برخوردار بودند که این امر نشان‌دهنده موقعیت بالای آن‌ها در جامعه بود.

زهرا اسدی اظهار داشت: حجاب در آثار ایران باستان به‌وضوح قابل‌مشاهده است. یک محقق و باستان‌شناس فرانسوی که پیش از انقلاب اسلامی درگذشت، در این زمینه پژوهش‌هایی انجام داده و بر این موضوع تأکید کرده است.

وی ادامه داد: این محقق قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به مطالعه اسناد مربوط به ایران باستان پرداخته و اسناد مختلفی را مورد بررسی قرار داده است. نظر او در مورد ایران باستان این بود که زنان پوشش داشتند و کتابی که به نام «معتقدان و آداب ایرانی» شناخته می‌شود، یکی از معتبرترین منابع در زمینه آداب‌ورسوم ایرانی است.

این پژوهشگر در حوزه حجاب افزود: در این کتاب که به بررسی دوره پهلوی می‌پردازد، اشاره شده که پوشش زنان در ایران باستان یکنواخت نبوده و بستگی به طبقه اجتماعی یا منطقه جغرافیایی فرد داشته است.

اسدی تصریح کرد: به‌عنوان‌مثال، زنان اشراف و دربار پوشش متفاوتی نسبت به زنان عادی داشتند و در واقع حجاب به‌عنوان نمادی از طبقه اجتماعی محسوب می‌شده است.

وی همچنین اشاره کرد که در این کتاب آمده است که زنان اشراف و بزرگان معمولاً از پوشش بیشتری برخوردار بودند که این امر نشان‌دهنده موقعیت بالای آن‌ها در جامعه است.

پژوهشگر حوزه حجاب خاطرنشان کرد: وقتی به بررسی این موضوع می‌پردازیم، بسیاری از افراد تصور می‌کنند که تنها نگاه دین به این مسئله مهم است، درحالی‌که حجاب بیشتر از اینکه یک الزام مذهبی باشد، نشان‌دهنده موقعیت اجتماعی و جایگاه زنان در جامعه است.

اسدی بیان کرد: ما این مسائل را در چارچوب اسلام بررسی می‌کنیم و اسلام نیز بر رعایت حجاب تأکید دارد. علت این تأکید این است که زنان باید شناخته شوند و به‌عنوان زنانی با منزلت و شخصیت بالا شناخته شوند.

وی افزود: همچنین حجاب زنان را از آسیب‌هایی که ممکن است برای زنانی که پوشش ضعیف‌تری دارند، حفظ می‌کند و این موضوع در کتب تاریخی معتبر نیز به چشم می‌خورد.

پژوهشگر حوزه حجاب تأکید کرد: در تاریخ‌تمدن، این موضوع موردتوجه بوده که با ورود ادیان الهی به ایران، تغییراتی در پوشش زنان به وجود آمد. به‌عنوان‌مثال، در دوره اشکانیان، زنان اشراف‌زاده و دربار به پوشش‌هایی بر روی تاج و صورت خود می‌پرداختند.

اسدی در ادامه گفت: در دوره‌ای از تاریخ، پوشش بلند زنان مانند چادر نشان‌دهنده توجه خاص به مسئله پوشش در ایران باستان بوده است و حجاب به منزله منزلت زن تلقی می‌شد و پوشش به‌طورکلی یک امر طبیعی به‌حساب می‌آمد.

وی در پایان تصریح کرد: در واقع، در ایران باستان هم جایگاه زنان و هم جایگاه فرهنگی و فکری مردان همواره درخشان بوده و باید قدر این گنجینه فرهنگی و اجتماعی را دانسته و از آن محافظت کنیم.

عصر همدان