تاثیرات اضطراب بر پریود

نامنظم شدن قاعدگی، کاهش یا افزایش شدت خونریزی و حتی قطع کامل خونریزی از جمله آثار منفی استرس بر چرخه قاعدگی است.

استرس به‌عنوان یکی از واکنش‌های طبیعی بدن به فشارهای روانی و فیزیکی است که اثرات مخربی بر سلامت زنان دارد که یکی از مهمترین آن، تاثیر بر سلامت چرخه قاعدگی است.

به همین علت درک رابطه بین استرس و تغییرات هورمونی به زنان کمک می‌کند تا راهکارهای مناسبی برای مدیریت استرس و بهبود وضعیت سلامتی خود پیدا کنند.

استرس و معیوب شدن چرخه قاعدگی

زمانی که بدن تحت تاثیر استرس قرار می‌گیرد هورمون‌هایی همچون کورتیزول و آدرنالین که به هورمون استرس معروف هستند از غدد فوق کلیه به دلیل فعال شدن سیستم عصبی مرکزی ترشح می‌شود که این هورمون‌ها تعادل هورمون‌های جنسی (مانند استروژن و پروژسترون) را که در تنظیم چرخه قاعدگی نقش دارند، مختل کرده و در نتیجه باعث ایجاد نامنظمی در پریود، کاهش یا افزایش شدت خونریزی یا حتی قطع کامل قاعدگی (آمنوره) می‌شوند.

  • نامنظمی در قاعدگی:

استرس طول مدت چرخه قاعدگی را تغییر داده و ممکن است دوره‌های قاعدگی کوتاه‌تر یا طولانی‌تر شوند.

  • تغییرات شدت خونریزی:

اسرس ممکن است باعث تجربه قاعدگی‌های شدید در برخی زنان و یا قاعدگی‌های سبک در برخی دیگر از زنان شود.

  • قطع کامل قاعدگی (آمنوره)

در موارد شدیدتر ممکن است که فرد قطع کامل قاعدگی را تجربه کند این مورد در زنانی که تحت فشارهای روانی یا فیزیکی زیاد قرار دارند، مانند ورزشکاران حرفه‌ای یا افرادی که به اختلالات خوردن دچار هستند، مشاهده می‌شود. استرس زیاد سبب اختلال در عملکرد هورمونی و متوقف شدن تخمک‌گذاری شده و به همین دلیل قاعدگی قطع خواهد شد.

  • درد و علائم قبل از قاعدگی PMS

تشدید علائم قبل از قاعدگی (PMS)مانند نفخ، درد سینه، تغییرات خلقی و خستگی به دلیل افزایش سطح کورتیزول و تغییر در عملکرد هورمون‌های مرتبط با قاعدگی از دیگر تاثیرات منفی استرس بر چرخه قاعدگی است.

  • تأثیرات روانی و احساسی

استرس می‌تواند در برخی از زنان احساس افسردگی، اضطراب یا تحریک‌پذیری دوران قاعدگی را بیشتر کرده و مشکلات روانی مانند اضطراب عمومی یا افسردگی را ایجاد کند.

رابطه استرس و تغییر در زمان وقوع پریود چگونه است؟

گاهی ممکن است استرس سبب جلو افتادن قاعدگی شود. میزان ترشح هورمون‌های استرس مانند کورتیزول با استرس افزایش پیدا کرده و تعادل هورمون‌های جنسی، به‌ویژه هورمون‌های مرتبط با چرخه قاعدگی (مانند استروژن و پروژسترون) مختل می‌شود که این اختلال ممکن است منجر به تغییراتی در زمان‌بندی چرخه قاعدگی از جمله جلو افتادن یا به تعویق افتادن پریود شود.

میزان تأثیر استرس بر تأخیر در پریود به شدت و مدت زمان استرس و همچنین واکنش هر فرد به آن بستگی دارد. برخی از زنان ممکن است تنها چند روز تأخیر داشته باشند، در حالی که در موارد شدیدتر یا استرس‌های طولانی‌مدت، ممکن است قاعدگی برای چند هفته به تعویق بیفتد.

چند راهکار برای کاهش تاثیر استرس بر پریود

  1. انجام تمرینات آرامش‌بخش مانند مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق برای کاهش سطح هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و تعادل هورمون‌های جنسی حداقل به مدت ۲۰ دقیقه در روز
  2. فعالیت‌های ورزشی منظم مانند پیاده‌روی، دویدن یا تمرینات ایروبیک برای ترشح اندورفین (هورمون شادی) و تنظیم هورمون‌های بدن حداقل به مدت ۳۰ دقیقه در روز
  3. خواب کافی و با کیفیت به مدت ۷ تا ۹ ساعت در شبانه‌روز برای بهبود تعادل هورمونی
  4. رژیم غذایی مناسب و سرشار از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا-۳، ویتامین‌های گروه B و منیزیم برای تنظیم هورمون‌ها و کاهش علائم قاعدگی
  5. مدیریت زمان و برنامه‌ریزی و ایجاد یک برنامه منظم و اولویت‌بندی وظایف
  6. حمایت اجتماعی و گفت‌وگو با دوستان، خانواده یا مشاور برای کاهش احساسات منفی و اضطراب و بهبود وضعیت روانی
  7. استفاده از مکمل‌های غذایی حاوی ویتامین B6، منیزیم و روغن ماهی برای کاهش علائم پیش از قاعدگی (PMS) و بهبود وضعیت هورمونی
  8. کاهش مصرف کافئین و الکل برای تعادل هورمونی و کاهش اضطراب و علائم قاعدگی

نی‌نی‌بان