جهان‌بانو در یادداشتی به بررسی حاشیه‌های حضور زنان در فوتبال پرداخت؛

برگزاری دربی فقط با حضور خانواده‌ها!

فیلم‌هایی از زنان تماشاگر بازی تیم‌های پرسپولیس و تراکتور منتشر شده که بانوان تماشاگر پرسپولیس قبل از مسابقه یا احتمالاً بعد از بازی، به‌صورت گروهی درحال توهین قومیتی‌ و سردادن شعار‌های نژادپرستانه هستند. ماجرای این فیلم و سردادن شعار‌های نژادپرستانه واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت.

«در جریان مسابقه بین تیم‌های پرسپولیس و تراکتور در ورزشگاه آزادی، رفتارهای غیراخلاقی از سوی تماشاگران پرسپولیس صورت گرفت. گرچه اینگونه رفتارها همواره از طرف برخی تماشاگران سر می‌زد، اما آنچه که باعث تأسف هست این است که این‌بار این رفتار از سوی تماشاگران زن انجام شد.

ماجرا چه بود؟

یکشنبه ۷بهمن‌ماه هواداران پرسپولیس در اعتراض به حضور بیرانوند در تیم تراکتور، بطری و اشیاء مختلف به‌ سمت زمین بازی پرتاب کردند. سخنگوی اورژانس تهران اعلام کرد که در این مسابقه ۳۲ نفر بر اثر سنگ‌پراکنی زخمی شدند که سه نفرشان به بیمارستان منتقل شده‌اند. همچنین ۳ نفر دیگر از تماشاگران مصدوم، زن بودند. اما نکته تلخ ماجرا در مصدومیت تماشاگران، حضور زنان و نوجوانان در ورزشگاه آزادی و حتی مصدومیت آن‌ها در این بازی بود.

فیلم‌هایی از زنان تماشاگر این بازی منتشر شده که بانوان تماشاگر پرسپولیس قبل از مسابقه یا احتمالاً بعد از بازی، به‌صورت گروهی درحال توهین قومیتی‌ و سردادن شعار‌های نژادپرستانه هستند. ماجرای این فیلم و سردادن شعار‌های نژادپرستانه واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت و در ادامه این رفتار غیراخلاقی و زشت، هواداران تراکتور نیز در فضای مجازی مانند شبکه ایکس توهین قومیتی کردند.

از دیگر رفتار‌های ناشایست در جریان مسابقه پرسپولیس و تراکتور، شعار‌های تند، زننده، زشت و رفتار‌های غیراخلاقی علیه بیرانوند بود. دورشدن هواداران از اخلاق حرفه‌ای و طرفداری حرفه‌ای و سردادن شعار‌های رکیک و زننده، روی نتیجه بازی نیز تاثیر داشت و میزبانان این مسابقه یعنی پرسپولیس و طرفدارانش به‌خصوص هواداران زن حق میزبانی را به‌ خوبی ادا نکردند.

واکنش‌ها

این حواشی در فضای مجازی نیز واکنش‌های زیادی را به دنبال داشت، اما واکنش‌های این بازی از فضای مجازی فراتر رفت و به صحن مجلس کشیده شد، چنانکه علی جعفری‌آذر، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی در تذکری نسبت به حواشی بازی فوتبال پرسپولیس و تراکتورسازی تبریز انتقاد کرد.

پاسخی به یک پرسش قدیمی؛ حضور زنان در ورزشگاه صحیح است؟

تصویر سیاهی که این بازی از هواداری زنان به نمایش گذاشت، بار دیگر این پرسش را مطرح کرد که اساسا حضور زنان در فضای فعلی ورزشگاه‌ها و با در نظر گرفتن عدم مناسب‌سازی این محیط برای حضور آن‌ها اقدامی صحیح است؟

در دهه ۹۰ که حضور زنان در ورزشگاه‌ها در چند بازی به صورت محدود رخ داده بود، برخی از طرفداران حضور بانوان معتقد بودند که با حضور آن‌ها محیط ورزشگاه‌ها اخلاقی‌تر می‌شود و از ناهنجاری‌هایی که تا به امروز در این محیط رخ داده، کاسته می‌شود.

هرچند با توجه به حواشی طرفداران مسابقات فوتبال که در سال‌های گذشته رخ داده بود و بروز رفتارهایی مانند شکستن شیشه و آسیب به جایگاه تماشاگران، فحاشی و الفاظ رکیک برای تحریک تیم رقیب و حتی حمله به بازیکنان تیم مورد علاقه در صورت حاصل‌نشدن نتیجه پیروزی در بازی!!! بسیار دور از ذهن است که صرفا با حضور زنان این محیط اخلاقی تر شود. بلکه بالعکس برخی از طرفداران مرد که هنگام بازی رفتارهای غیر منطقی و به شدت احساسی انجام می‌دهند، در حضور زنان بی‌شرمانه‌تر رفتار کرده و ارزش‌هایی مانند «غیرت ورزیدن» چندان برای آن‌ها معنا ندارد.

البته که یکی از دلایل بروز این نوع رفتارها عدم پاسخگویی کانون هواداران تیم‌ها در قبال رفتار طرفداران و عدم تنبیه و مجازات آن‌ها است.

همچنین، باشگاه‌ها باید بودجه فرهنگی مشخص، معاون فرهنگی و برنامه‌های فرهنگی مشخص و مستمر داشته باشند و روی ارتقاء فرهنگ بازیکنان و هوادارنشان کار کنند و برای کم‌کاری‌ها و وقوع موارد بی‌اخلاقی توسط بازیکن، کادرفنی و مدیریتی و طرفداران، باشگاه باید با مجازات، محرومیت و حتی کسر امتیاز مواجه شود.

در پایان می‌توان پیشنهاد داد که مجوز حضور در ورزشگاه و تماشای برخی از مسابقات که از هیجان بالایی برخوردار است مانند دربی، صرفا خانوادگی باشد و دختر و پسرهای مجرد با محارم و خانواده‌های خود حضور پیدا کنند و از تیم مورد نظر خود حمایت کنند.

زهرا سادات حسینی