باید عاملیت را به خانواده برگردانیم

رئیس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی با انتقاد از طرح‌ها و اقداماتی که منجر به کاهش نقش خانواده‌ها شده است، آمادگی خود را برای حمایت از طرح‌های متمرکز بر خانواده اعلام کرد.

فهیمه فرهمندپور، رئیس شورای اجتماعی فرهنگی زنان و خانواده شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی، در نشست فصلی مدیران و مشاوران بانوان دستگاه‌های اجرایی استان تهران که به اختتامیه طرح «تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده» اختصاص داشت، اظهار داشت: به‌وضوح می‌توان گفت که بیش از ۹۰ درصد از مدیران کلان و میانی ما به سیاست‌های کلان مقام معظم رهبری در حوزه خانواده آگاهی ندارند. درحالی‌که چند بند از این سیاست‌ها به‌تمامی نهادها و سازمان‌ها مربوط می‌شود.

وی ادامه داد: بندهای اول و دوم این سند بر ایجاد جامعه‌ای خانواده محور تأکید دارند. چگونه می‌توانیم مأمور به ایجاد چنین جامعه‌ای باشیم درحالی‌که مدیران ما نه‌تنها از این مأموریت بی‌خبرند، بلکه درک درستی از مفهوم خانواده‌محوری و مؤلفه‌های آن ندارند.

فرهمندپور با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص محور قراردادن خانواده در قوانین و برنامه‌ها، گفت: باید با جامعه‌ای مواجه باشیم که در آن خانواده اصل است، اما در نظام قانون‌گذاری و برنامه‌ریزی چقدر به این موضوع توجه شده است؟ به‌ویژه در برنامه‌های توسعه و پیشرفت، چقدر خانواده‌محوری رعایت شده است؟

وی افزود: یکی از بندهای این سند به استفاده یکپارچه از ظرفیت‌های آموزشی، تربیتی و رسانه‌ای کشور برای تحکیم بنیان خانواده اشاره دارد؛ اما متأسفانه هنرهای نمایشی و سینما به‌جای تقویت خانواده، گاهی به تخریب آن می‌پردازند.

فرهمندپور تأکید کرد: بسیاری از مدیران ارشد ما نه‌تنها به این مأموریت توجه ندارند، بلکه مفهوم خانواده‌محوری در نظام مدیریت و برنامه‌ریزی نیز برای آن‌ها مطرح نشده است. ما به‌شدت نیازمند نهضتی برای بازخوانی سیاست‌های کلی خانواده هستیم. اگرچه اقداماتی در این زمینه انجام شده، اما هنوز خروجی ملموسی حاصل نشده است و باید به دنبال راهکارهایی باشیم که نتایج فعالیت‌ها در جامعه نمایان شود.

وی ادامه داد: در کشورهای غربی، نهادهای مدنی به‌وضوح افراد را مخاطب خود می‌دانند و برای آن‌ها برنامه‌ریزی می‌کنند. درحالی‌که در فرهنگ دینی ما، خانواده به‌عنوان مخاطب اصلی ولایت اجتماعی شناخته می‌شود و قرآن مسئولیت هدایت خانواده را به ولی آن واگذار کرده است.

فرهمندپور در پایان گفت: ما باید به سمت تقویت خانواده حرکت کنیم و نهضت مشاوره باید در خدمت تقویت خانواده باشد. باید به خانواده‌ها آموزش داده شود تا به سؤالات فرزندان خود پاسخ دهند و نظام قانون‌گذاری نباید در جزئیات داخلی خانواده دخالت کند.

وی همچنین اعلام کرد که آماده‌ایم تا بسته‌های سیاستی حوزه بانوان را از مسئولان امور بانوان نهادها و سازمان‌ها دریافت کنیم تا در شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی بررسی و تصویب شود. همچنین سند سلامت زنان که به همت فرهنگستان علوم پزشکی تدوین شده، در حال آماده‌سازی برای ارائه به شورا و تصویب است.

ایکنا