بارداری و محافظت از خطر کووید بلندمدت

یک مطالعه تازه نشان می‌دهد که بارداری ممکن است زنان را در برابر علائم بلندمدت کووید-۱۹ محافظت کند.

پژوهشگران اعلام کرده‌اند که زنانی که در دوران بارداری به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند، نسبت به زنانی که در زمان ابتلا باردار نبوده‌اند، بین ۱۴ تا ۳۰ درصد کمتر در معرض علائم پایدار پس از بیماری قرار داشته‌اند. این نتایج به‌تازگی در مجله علمی Nature Communications منتشر شده است.

دکتر «چنگ‌شی زانگ»، پژوهشگر ارشد این تحقیق و استاد علوم سلامت جمعیت در مرکز پزشکی «وایل کورنل» نیویورک، در بیانیه‌ای خبری گفت: «اگرچه مشخص شد که زنان باردار نیز در معرض خطر قابل توجهی برای ابتلا به کووید بلندمدت هستند، اما این خطر به طور شگفت‌انگیزی کمتر از زنانی بود که در زمان ابتلا به ویروس باردار نبودند.»

در این پژوهش، داده‌های واقعی از دو پایگاه داده بزرگ شامل سوابق الکترونیکی سلامت بیماران مورد بررسی قرار گرفت:

– شبکه ملی تحقیقات بالینی محور بیمار (PCORnet)

– همکاری ملی گروه کووید (N3C)

این پایگاه‌ها شامل سوابق حدود ۷۲ هزار زن بودند که بین مارس ۲۰۲۰ تا ژوئن ۲۰۲۳ در دوران بارداری به کووید-۱۹ مبتلا شده بودند. پژوهشگران آن‌ها را با حدود ۲۰۸ هزار زن دیگر که در همان بازه زمانی به کووید مبتلا شده و باردار نبوده‌اند، مقایسه کردند.

علائم بلندمدت معمولاً چند هفته پس از مرحله حاد بیماری بروز می‌کنند. بنا بر اعلام مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده (CDC)، این علائم می‌توانند بسیار متفاوت باشند و حتی ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها ادامه داشته باشند.

نتایج این مطالعه نشان داد که از هر ۱۰۰ زن باردار، حدود ۱۶ نفر به کووید بلندمدت مبتلا شدند، در حالی که این عدد در میان زنان غیرباردار ۱۹ نفر از ۱۰۰ نفر بود.

همچنین در میان زنان باردار، برخی گروه‌ها بیشتر از دیگران در معرض خطر کووید بلندمدت قرار داشتند. پژوهشگران اعلام کردند که زنانی که سیاه‌پوست بودند، سن ۳۵ سال یا بیشتر داشتند، یا دچار چاقی بودند، بیشتر در معرض ابتلا به علائم پایدار قرار داشتند. با این حال، حتی در این گروه‌ها نیز خطر کووید بلندمدت نسبت به زنان مشابهی که باردار نبودند، کمتر بود.

زانگ افزود: «پژوهش‌های بیشتر درباره عواملی مانند نابرابری در دسترسی به مراقبت‌های درمانی، عوامل اقتصادی – اجتماعی و نژادپرستی ساختاری ممکن است به ما کمک کند تا علت خطر بالاتر کووید بلندمدت در این گروه‌ها را بهتر درک کرده و راه‌هایی برای محافظت از آنان پیدا کنیم.»

به گفته زانگ، بارداری ممکن است بر عملکرد سیستم ایمنی و التهاب بدن زنان تأثیر بگذارد و این امر می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به کووید بلندمدت منجر شود.

او همچنین بیان کرد: «زنان باردار امکان دارد سرنخ‌هایی برای دانشمندان فراهم کنند تا راهکارهایی برای پیشگیری از کووید بلندمدت در دیگر افراد نیز پیدا کنند.»

زانگ در پایان تأکید کرد: «تفاوت‌های مشاهده‌شده در خطر ابتلا نشان می‌دهد که انجام مطالعات اختصاصی درباره کووید بلندمدت در میان زنان باردار در آینده ضروری است.»

گفتنی است پژوهشگران در حال بررسی روش‌هایی برای حفاظت از زنان باردار در برابر کووید بلندمدت با استفاده از داروهای موجود هستند.

انتخاب