افزایش خطر عفونت قارچی در زنان با مصرف بی‌رویه آنتی بیوتیک

بدن ما از اکوسیستم‌های متنوعی تشکیل شده که شامل میلیاردها ارگانیسم زنده، از جمله باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌هاست و نباید به راحتی در معرض آنتی‌بیوتیک‌ها قرار گیرند.

تغییر فصل و دما بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد و ما را در برابر بیماری‌های زمستانی آسیب‌پذیرتر می‌کند. برخی آنتی‌بیوتیک‌ها به عنوان درمانگرانی معجزه‌گر شناخته می‌شوند، اما آیا این تصور درست است؟ مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند به بخش‌های مختلف بدن آسیب برساند. در ادامه، با مهم‌ترین آسیب‌هایی که مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک به بدن وارد می‌کند، آشنا شوید.

تأثیر آنتی‌بیوتیک‌ها بر میکروبیوتای روده

بدن ما دارای اکوسیستم‌های مختلفی است که بزرگ‌ترین آن‌ها میکروبیوتای روده یا «فلور روده» نام دارد. این اکوسیستم شامل میلیاردها ارگانیسم زنده، از جمله باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌هاست.

زمانی که آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنیم، این داروها علاوه بر نابود کردن باکتری‌های مضر، باکتری‌های مفید روده را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند.

 این موضوع می‌تواند تعادل میکروبیوتای روده را مختل کرده و برخی باکتری‌ها را به سمت رشد بیش از حد و مضر سوق دهد.

اختلال در میکروبیوتای روده می‌تواند عملکرد آن را مختل کند و بر متابولیسم، دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی بگذارد.

تأثیر آنتی‌بیوتیک‌ها بر میکروبیوتای روده

 

بدن ما دارای اکوسیستم‌های متنوعی است که بزرگ‌ترین آن‌ها میکروبیوتای روده یا «فلور روده» نامیده می‌شود. این اکوسیستم شامل میلیاردها ارگانیسم زنده، از جمله باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌هاست.

هنگامی که آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنیم، این داروها نه تنها باکتری‌های مضر را از بین می‌برند، بلکه باکتری‌های مفید روده را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند.

این موضوع می‌تواند تعادل میکروبیوتای روده را به هم بزند و برخی باکتری‌ها را به سمت رشد بیش از حد و مضر سوق دهد.

اختلال در میکروبیوتای روده می‌تواند عملکرد آن را مختل کند و در نتیجه بر متابولیسم، دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی بگذارد.

خطر بروز عفونت قارچی در زنان

یکی دیگر از اکوسیستم‌های حساس بدن به آنتی‌بیوتیک‌ها، میکروبیوتای واژینال یا «فلور دودرلاین» است که ۹۰ درصد آن از باکتری‌های لاکتیکی تشکیل شده است.

 این باکتری‌ها با ایجاد یک لایه محافظ بر روی سطح مخاط واژینال، از بروز عفونت‌ها جلوگیری می‌کنند.

مصرف آنتی‌بیوتیک می‌تواند با از بین بردن این باکتری‌ها، سد محافظتی طبیعی را تضعیف کند. در نتیجه، قارچ‌ها و دیگر ارگانیسم‌ها می‌توانند از این عدم تعادل بهره‌برداری کرده و باعث بروز عفونت شوند. یکی از این قارچ‌ها «کاندیدا آلبیکنس» است که عامل عفونت‌های قارچی به شمار می‌آید.

مقاومت آنتی‌بیوتیکی

 

مقاومت آنتی‌بیوتیکی به توانایی باکتری‌ها در مقاومت در برابر درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها اشاره دارد. این پدیده در سال‌های اخیر به یکی از نگرانی‌های بزرگ بهداشت عمومی تبدیل شده است.

باکتری‌ها با تطبیق به محیط خود و انجام جهش‌های ژنتیکی، در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم می‌شوند.

 این جهش‌ها در دی‌ان‌ای آن‌ها ثبت شده و به نسل‌های بعدی منتقل می‌شود. همچنین، باکتری‌ها می‌توانند دی‌ان‌ای مقاوم خود را به دیگر باکتری‌ها نیز منتقل کنند.

زمانی که آنتی‌بیوتیک‌های اولیه مؤثر نیستند، پزشکان ممکن است آنتی‌بیوتیک‌هایی با طیف اثر گسترده‌تر تجویز کنند. اما در برخی موارد، هیچ گزینه درمانی دیگری وجود ندارد که به این وضعیت «بن‌بست درمانی» گفته می‌شود.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌های با طیف وسیع نیز می‌تواند به افزایش مقاومت باکتری‌ها منجر شود و این چرخه معیوب ادامه یابد.

آنا