یادداشت اختصاصی جهان‌بانو به مناسبت رویداد ملی قهرمان؛

افتخارآفرینی زنان ایرانی پس از انقلاب اسلامی

زنان ایرانی در همه ادوار گذشته تلاش کرده‌اند توانایی‌ها و استعدادهای خود را به جامعه ثابت کنند و در این مسیر، افتخارات بسیاری را برای کشور آفریده‌اند.

زنان ایرانی در همه ادوار گذشته تلاش کرده‌اند توانایی‌ها و استعدادهای خود را به جامعه ثابت کنند و در این مسیر، افتخارات بسیاری را برای کشور آفریده‌اند. در هر رشته و موضوعی که قدم بگذاری، زنانی را می‌بینی که سردمدار این افتخارات هستند؛ عرصه‌های مختلفی که ۲حوزه علمی و ورزشی سرآمد آن است.

در این یادداشت قصد داریم نگاهی اجمالی به پیشرفت‌های زنان پس از انقلاب اسلامی و معرفی چند تن از بانوان نمونه بپردازیم.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در روزهایی که بسیاری افراد نگاه مثبتی به ورزش زنان نداشتند، شاید کمتر کسی فکر می‌کرد که بانوان ایرانی بتوانند در مسابقات آسیایی و المپیک حضور پیدا کنند. اما با وجود همه مخالفت‌ها، افرادی بودند که با اعتقاد به ضرورت حضور زنان در عرصه ورزش، محدودیت‌ها را نپذیرفتند و برای حضور باحجاب زنان ایرانی در عرصه‌های بین‌المللی برنامه‌ریزی کردند.

در سال‌های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حضور ورزشکاران زن در مسابقات جهانی به ۲ رشته شطرنج و تیراندازی محدود می‌شد، اما امروزه می‌توان گفت بجز چند رشته‌ی معدود که استثنا هستند، زنان ایرانی تقریبا در بیشتر رشته‌های ورزشی حداقل یک‌بار در میادین بین‌المللی حضور پیدا کرده‌اند.

دختران ایرانی در تابستان امسال به جز المپیک و پارالمپیک، در مسابقات ورزشی جهان مانند تنیس روی میز و اسکیت هم به مدال طلا و برنز دست یافتند.

ناهید کیانی و مبینا نعمت‌زاده در مسابقات المپیک تابستانی۲۰۲۴ به ترتیب توانستند به مدال طلا و برنز دست پیدا کنند. این دور از مسابقات المپیک به‌عنوان اولین دوره حضور نعمت‌زاده به ثبت رسید و با وجود این او توانست مدال برنز رقابت‌های تکواندو المپیک پاریس را به نام خود ثبت کند. ناهید کیانی نیز توانست اولین مدال طلای مسابقات جهانی در تاریخ تکواندوی زنان ایران را کسب کند.

براساس گزارش بانک جهانی، میزان بی‌سوادی زنان ایران از ۵۰ تا ۶۰ درصد پیش از انقلاب، به کمتر از ۱۰ درصد در سال ۱۳۸۹ کاهش یافت. همچنین طبق گزارش انجمن جهانی اقتصاد، جمهوری اسلامی ایران در عدالت آموزشی بین دختر و پسر، مقام اول جهان را به دست آورده است.

آمارها نشان می‌دهد در سال ۵۷ سهم پذیرش زنان در دانشگاه‌ها ۲۳ درصد بود، با این حال روند پیشتازی زنان در ورود به مقطع آموزش عالی از سال تحصیلی ۷۷-۷۶ شروع شد و تعداد دختران دانشجوی کشور از ۲۳ درصد کل دانشجویان در سال ۵۷ به ۶۳ درصد در سال ۸۵ رسید یعنی به یکباره در طول ۲۷ سال، حدود سه برابر افزایش پیدا کرد.

در حال حاضر نیز سهم دختران از جمعیت دانشجویی بیش از ۶۰ درصد است که این نشان‌دهنده حضور چشمگیر دانشجویان زن در آموزش عالی کشور است.

هر سال در میان رتبه‌های برتر کنکور نام چند دختر مشاهده می‌شود و امسال نیز در بین رتبه‌های برتر ۳ رشته تجربی، انسانی و ریاضی کنکور ۱۴۰۳، نام ۴دانش‌آموز دختر مشاهده می‌شود.

ساغر استهبدی، فاطمه فاطمی‌فرد و نسترن گل‌آقایی، ۳دختر نوجوانی هستند که نامشان در بین ۱۰نفر برتر کنکور انسانی جای گرفت. همچنین صبا معصوم‌نیا سماکوش نیز موفق به کسب رتبه یک کنکور تجربی شد.

همچنین مدال‌های المپیادهای علمی جهان در سال‌ جاری نشان داد که دانش‌آموزان دختر کشورمان در مسابقات علمی خوش می‌درخشند و از ۷رشته رقابت‌های المپیاد علمی، ۴دانش‌آموز دختر به مدال دست پیدا کرده‌اند.

حنانه خرم‌دشتی، سارا موسائی و فاطمه حقانی از جمله دانش‌آموزانی هستند که به ترتیب در المپیادهای جهانی نجوم و اخترفیزیک، فیزیک و علوم زمین موفق به کسب مدال شدند.

زهراسادات حسینی