از کشف حجاب تا جهاد تبیین؛ «مستورا» راه مقابله را نشان می‌دهد

کتاب «مستورا» با نگاهی چندبعدی به مسئله حجاب، تلاشی تازه برای مقابله با جنگ نرم تمدن غرب علیه عفاف در جامعه اسلامی است.

کتاب «مستورا» با هدف پاسخ‌گویی به نیاز فعالان فرهنگی و دغدغه‌مندان حوزه عفاف و حجاب، توسط جمعی از اساتید این حوزه تألیف و با نگارش جواد حجت، به‌تازگی از سوی اداره‌کل آموزش‌های تخصصی سازمان تبلیغات اسلامی منتشر شده است. این اثر مجموعه‌ای از مباحث تخصصی اساتید حوزه‌های مختلف است که به ابعاد گوناگون موضوع حجاب می‌پردازد.

این کتاب برخلاف آثار تک‌بعدی موجود، با رویکردی همه‌جانبه موضوع حجاب را از منظرهای فقهی، قرآنی، روایی، حقوقی، قانونی، اجتماعی، سیاسی، تمدنی، تربیتی، روان‌شناختی و خانوادگی بررسی کرده و به مخاطبان کمک می‌کند با نگاهی عمیق‌تر به مسئله ورود کرده و برای مقابله با شبهات رایج، آمادگی بیشتری داشته باشند.

در بخشی از کتاب، با تحلیل نبرد تمدنی غرب علیه اسلام، نقش مخرب تضعیف عفت و حیا در این مواجهه مورد بررسی قرار گرفته است.

این کتاب در راستای پاسخ به نیاز فرهنگی جامعه‌ای تدوین شده که در مسیر حفظ ارزش‌های اخلاقی گام برمی‌دارد و در پی راهکارهایی علمی، مستند و متناسب با اقتضائات روز است.

نگارنده کتاب در گفت‌وگویی درباره ضرورت حفظ حیا، اظهار داشت: نگارش کتاب «مستورا» به عهده بنده بوده و در واقع محتوای کتاب مجموعه‌ای از دروس اساتید درباره عفاف و حجاب است که از زوایای مختلف به موضوع پرداخته‌اند. دغدغه اصلی تدوین این کتاب، برنامه‌ریزی همه‌جانبه نظام استکباری و تمدن غرب برای فروپاشی خانواده و نابودی عفت در جامعه اسلامی است. هرچند طراحی دشمن در این زمینه سابقه‌ای صد ساله دارد و سرآغاز آن به اقدام رضاخان برای کشف حجاب بازمی‌گردد، اما این شبیخون فرهنگی در وقایع سال ۱۴۰۱ شدت گرفت و تا حدودی موجب قبح‌زدایی از کشف حجاب در جامعه شد. از این رو، اهمیت جهاد فرهنگی در این عرصه بیش از گذشته است.

وی افزود: یکی از ابعاد جهاد تبیین که رهبر معظم انقلاب اسلامی بر آن تأکید دارند، مسئله عفاف و حجاب است و لازم است در ارتباط با اقشار مختلف جامعه، به‌ویژه جوانان، با بیانی مناسب، ضرورت حفظ عفت و نقشه‌های دشمن در جهت نابودی آن تبیین شود تا اقناع لازم صورت گیرد. این کتاب نیز با همین هدف تدوین شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که هدف اصلی نگارش این کتاب چیست و چه پیامی برای خوانندگان دارد، گفت: هدف اصلی ایجاد دغدغه در جامعه، به‌ویژه در میان نخبگان است. برخی افراد حتی در میان نخبگان، کشف حجاب را معضلی جدی نمی‌دانند و بر این باورند که روند فعلی به نقطه‌ای تعادلی خواهد رسید و مردم خود نوع حجاب را انتخاب خواهند کرد؛ در حالی‌که این تلقی کاملاً نادرست است. روند حیازدایی از جامعه حد و مرزی نمی‌شناسد و در صورت عدم مقابله هوشمندانه با طراحی نظام استکباری، ممکن است ایران نیز سرنوشتی مشابه کشورهای غربی پیدا کند. در غرب، بی‌حیایی تا آنجا پیش رفته که نه تنها همجنس‌گرایی مشروع تلقی می‌شود، بلکه ازدواج با محارم نیز به مرور عادی می‌شود.

وی ادامه داد: پس از ایجاد دغدغه، هدف این کتاب، تقویت دانش و توانمندی دغدغه‌مندان و کنشگران عرصه فرهنگی است تا بتوانند در مواجهه با اقشار مختلف با استناد به دلایل قوی به تبیین موضوع بپردازند.

وی درباره میزان کمک این کتاب به مبلغین، کنشگران حوزه عفاف و حجاب و خانواده‌ها در تبیین مسئله عفاف و حجاب در کشور، بیان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی بر تبیین جایگاه زن در تمدن غرب تأکید دارند. در حالی‌که در موضوع عفاف و حجاب عمدتاً به‌صورت تک‌بعدی و از منظر بیان هنجارهای دینی ورود شده، آنچه در عمل مورد نیاز بوده تحقق نیافته است. کتاب «مستورا» با پرداختن به این مسئله از زوایای مختلف، محتوای مناسبی را در اختیار کنشگران قرار داده و می‌تواند گامی مؤثر در این راستا باشد.

همچنین درباره مهم‌ترین نقاط قوت و همچنین چالش‌ها و موانع فرهنگی و تبلیغی در زمینه عفاف و حجاب گفت: یکی از نقاط قوت، عفیف بودن مردم ایران است. ایرانیان حتی پیش از اسلام به زیست عفیفانه پایبند بوده و زنان ایرانی محجبه بوده‌اند. دومین نقطه قوت، باور دینی مردم ایران است که در دوران انقلاب اسلامی تعمیق یافته و بستر مناسبی را برای مقابله با توطئه‌های دشمن فراهم می‌کند.

وی افزود: چالش‌ها و موانع موجود شامل دوقطبی‌سازی در موضوع عفاف و حجاب، سوء‌استفاده از این مقوله در رقابت‌ها و منازعات سیاسی، عدم باور برخی مسئولین به اهمیت مسئله حجاب و اجتناب آنان از اقدامات لازم به‌دلیل ترس از تبعات امنیتی احتمالی، و همچنین کاهش اهتمام نخبگان انقلابی به این موضوع است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیت‌های فرهنگی موجود و چالش‌های پیش‌رو، برای حفظ و ارتقای فرهنگ حیا و عفت در جامعه، تقویت باورهای دینی، بهره‌گیری از فرهنگ عفیفانه، پرهیز از دوقطبی‌سازی و سوء‌استفاده‌های سیاسی، و افزایش باور و اهتمام مسئولان و نخبگان، از جمله راهکارهای ضروری و مؤثر است.

خبرگزاری قدس