ترجمه اختصاصی؛

«آنها فقط کودک بودند»؛ مادری برای پسرانش که در حمله هوایی اسرائیل در انتظار کمک کشته شدند، سوگواری می‌کند

به نقل از خبرگزاری نساء اف ام در صبح روز پنج‌شنبه، سراج، کوچک‌ترین فرزند ایمان النوری که دو سال دارد، از شدت گرسنگی با گریه از خواب بیدار شد و درخواست غذا کرد.

سما، دختر ۱۴ ساله و یکی از بستگان سراج، موافقت کرد که او را همراه با دو برادر بزرگ‌ترش، عمر (۹ ساله) و امیر (۵ ساله)، به یک درمانگاه در دیر البلح، در مرکز نوار غزه ببرد.

ایمان به بی‌بی‌سی گفت: «درمانگاه هنوز باز نشده بود، پس بچه‌ها روی پیاده‌رو نشستند، و ناگهان صدای انفجار را شنیدیم.»

من به شوهرم گفتم: «حاتم، بچه‌هات رفتن به درمانگاه.»

وقتی ایمان، مادر ۳۲ ساله‌ای که پنج فرزند دارد، صدای انفجار را شنید، با عجله خود را به محل حادثه رساند تا فرزندانش و دختر خواهرش را بیابد که روی یک گاری که با الاغ کشیده می‌شد، دراز کشیده بودند؛ گاری‌ای که به دلیل کمبود آمبولانس، برای انتقال مجروحان به بیمارستان استفاده می‌شد.

امیر و سما جان خود را از دست دادند، در حالی که عمر و سراج به شدت زخمی شده بودند.

ایمان گفت: «عمر هنوز نفس می‌کشید، و تلاش کردند او را احیا کنند. او نیاز به انتقال خون داشت، و یک ساعت طول کشید تا خون برایش فراهم شود، اما نجات پیدا نکرد.»

او با اندوه افزود: «چرا رفتند؟ چرا؟ چه گناهی داشتند؟»

«آن‌ها هم مثل تمام کودکان دنیا رؤیاهایی داشتند. اگر فقط یک اسباب‌بازی کوچک به آن‌ها می‌دادی، خیلی خوشحال می‌شدند. آن‌ها فقط کودک بودند.»

کودک ۹ ساله، عمر (در سمت راست)، در این تصویر در کنار برادر بزرگ‌ترش دیده می‌شود. او در بیمارستان بر اثر جراحات جان باخت.

ایمان گفت که سر سراج خونریزی داشت و یکی از چشم‌هایش را از دست داده بود؛ تصویری که هرگز نمی‌تواند از ذهنش پاک کند.

او افزود: «پزشک گفت که او دچار شکستگی جمجمه شده. فقط خونریزی نبود، بلکه خونریزی شدید مغزی داشت.» و ادامه داد: «تا کی می‌تواند با دستگاه تنفس زنده بماند؟ دو نفرشان که رفتند. کاش کسی باشد که کمکم کند تا بیشتر دوام بیاورم.»

متأسفانه، پزشکان گفته‌اند که قادر به درمان سراج نیستند.

او با التماس گفت: «از ساعت هفت صبح دیروز تا همین حالا، حالش هیچ تغییری نکرده. هنوز نفس می‌کشد، سینه‌اش بالا و پایین می‌رود، هنوز زنده است. خواهش می‌کنم نجاتش بدهید.»

ایمان گفت پزشکان به او گفته‌اند که قادر به درمان پسر دوساله‌اش، سراج، نیستند.

سخنگوی سازمان امدادرسانی «پروژه امید» که دفتر مرکزی آن در ایالات متحده است و اداره کلینیک را بر عهده دارد، به بی‌بی‌سی گفت که حمله حدود ساعت ۷:۱۵ صبح رخ داده است.

دکتر مثقال ابو طه تأیید کرد که زنان و کودکان پیش از باز شدن کلینیک در ساعت ۹ صبح، در بیرون آن منتظر مانده بودند تا نخستین کسانی باشند که خدمات تغذیه و سایر خدمات بهداشتی را دریافت کنند.

تصاویر دوربین‌های مداربسته از حمله هوایی اسرائیل دو مرد را نشان می‌دهد که در خیابان قدم می‌زنند، نزدیک گروهی از زنان و کودکان. چند لحظه بعد، انفجاری در نزدیکی آن‌ها رخ می‌دهد و فضا از گرد و خاک و دود پر می‌شود.

در ویدیویی تکان‌دهنده که لحظات پس از حمله را ثبت کرده، تعداد زیادی از افراد، از جمله کودکان، کشته یا به شدت زخمی شده‌اند و روی زمین افتاده‌اند.

زنی در حالی که دختربچه‌ای را در آغوش دارد، فریاد می‌زند: «خواهش می‌کنم برای دخترم آمبولانس بیاورید.» اما برای بسیاری، کمک دیگر دیر شده بود.

دکتر ابو طه گفت که در این حمله ۱۶ نفر کشته شدند که ۱۰ نفر از آن‌ها کودک و سه نفر زن بودند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک “تروریست وابسته به حماس” را هدف قرار داده و نسبت به آسیب رسیدن به “غیرنظامیان” ابراز تأسف کرد، و افزود که حادثه در حال بررسی است.

سازمان «پروژه امید» این حمله را «نقض آشکار قوانین بشردوستانه بین‌المللی و یادآوری این حقیقت که هیچ‌کس و هیچ‌جایی در غزه امن نیست» توصیف کرد.

دکتر ابو طه گفت که «این دردناک و غیرقابل تحمل است» وقتی فهمید کسانی در جریان تلاش برای دریافت ابتدایی‌ترین حقوق انسانی‌شان کشته شده‌اند.

او در مورد بیانیه ارتش اسرائیل درباره این حمله و حتی ابراز تأسف آن‌ها ابراز تردید کرد و گفت: «این حرف‌ها نمی‌تواند آن بیماران و کسانی را که به خدمات ما نیاز داشتند، به زندگی بازگرداند.»

او خاطرنشان کرد که این کلینیک یک مرکز بشردوستانه است که توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده و «از درگیری محافظت می‌شود» و هیچ عملیات نظامی نباید در مجاورت آن انجام شود.

سازمان ملل اعلام کرده که هزاران کودک در سراسر غزه از سوءتغذیه رنج می‌برند.

ایمان گفت که فرزندانش هر دو تا سه روز برای دریافت کمک‌های غذایی به کلینیک می‌رفتند، زیرا او و شوهرش حاتم قادر به تأمین غذای کافی برای آن‌ها نبودند.

او افزود: «پدرشان جانش را به خطر می‌اندازد فقط برای اینکه برایشان آرد بیاورد. وقتی به نتساریم (گذرگاه نظامی در شمال دیرالبلح) می‌رود، دلم می‌لرزد. به آن‌جا می‌رود تا غذا یا آرد تهیه کند.»

و با تأسف می‌پرسد: «هیچ غذایی نیست. چه چیزی می‌تواند باعث شود یک کودک فریاد بزند، جز اینکه چیزی می‌خواهد؟»

اسرائیل از اوایل مارس ۲۰۲۵ محاصره کامل بر ورود کمک‌ها به غزه اعمال کرده و پس از دو هفته حمله نظامی علیه حماس را از سر گرفت و به آتش‌بسی دوماهه پایان داد. هدف این حمله، افزایش فشار برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی اعلام شد.

اگرچه محاصره در اواخر مه ۲۰۲۵ به طور جزئی کاهش یافت، در حالی که کارشناسان بین‌المللی نسبت به وقوع قحطی هشدار داده بودند، اما کمبود شدید غذا، دارو و سوخت همچنان ادامه دارد.

بر اساس گزارش آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی (آنروا)، هزاران کودک در مناطق مختلف غزه با سوءتغذیه مواجه‌اند و موارد جدیدی هر روز شناسایی می‌شود.

دکتر ابو طه گفت که «پروژه امید» افزایش نگران‌کننده‌ای در سوءتغذیه بزرگسالان ثبت کرده، پدیده‌ای که پیش‌تر در غزه مشاهده نشده بود.

علاوه بر اجازه ورود برخی کامیون‌های حامل کمک‌های سازمان ملل، اسرائیل و ایالات متحده یک سیستم توزیع کمک جدید تحت مدیریت مؤسسه بشردوستانه غزه ایجاد کردند، با این ادعا که جلوی سوءاستفاده حماس از کمک‌ها گرفته شود. اما از آن زمان، گزارش‌های تقریبا روزانه از کشته شدن افراد در تیراندازی‌های اسرائیل در حین جست‌وجو برای غذا منتشر شده است.

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل جمعه اعلام کرد که تاکنون ۷۹۸ مورد مرگ ثبت شده که ۶۱۵ مورد آن در نزدیکی مراکز مؤسسه غزه انسانی رخ داده، که تحت حفاظت شرکت‌های امنیتی خصوصی آمریکایی و در مناطق نظامی در جنوب و مرکز غزه قرار دارد. همچنین، ۱۸۳ مورد دیگر در اطراف کاروان‌های سازمان ملل و کاروان‌های کمک‌رسانی دیگر ثبت شده‌اند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که به وقوع این حوادث اذعان دارد و گفته که تلاش می‌کند تا حد امکان از «اصطکاک میان غیرنظامیان و نیروهایش» بکاهد.

مؤسسه غزه انسانی، سازمان ملل را متهم به استفاده از «آمار جعلی و گمراه‌کننده» صادرشده توسط وزارت بهداشت غزه کرد.

ایمان گفت که آتش‌بس «دیگر برایم هیچ معنایی ندارد، بعد از مرگ فرزندانم.»

دکتر ابو طه از اسرائیل خواست تا اجازه ورود غذا، دارو و سوخت به میزان کافی را بدهد تا نیازهای اساسی انسانی در غزه تأمین شود، تا همه بتوانند «با کرامت زندگی کنند».

او همچنین نسبت به ایجاد «امید دروغین» میان مردم درباره احتمال دستیابی قریب‌الوقوع اسرائیل و حماس به توافق جدید آتش‌بس ابراز نگرانی کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، پنجشنبه اعلام کرد که رسیدن به توافق آتش‌بس ۶۰ روزه همراه با آزادی ۲۸ گروگان ممکن است فقط چند روز فاصله داشته باشد.

اما مقامات فلسطینی جمعه شب اعلام کردند که مذاکرات غیرمستقیم در قطر با خطر فروپاشی مواجه شده، زیرا همچنان شکاف‌های بزرگی وجود دارد، از جمله درباره خروج نیروهای اسرائیلی و مخالفت حماس با طرح اسرائیلی برای انتقال همه ساکنان غزه به اردوگاهی در رفح.

ایمان گفت: «هر روز از آتش‌بس حرف می‌زنند، اما کجاست؟»

او افزود: «ما را با گرسنگی، با گلوله، با بمباران، با حملات هوایی کشتند. ما به هر روشی که ممکن بود مُردیم.»

و در پایان گفت: «ترجیح می‌دهم نزد خدا بروم تا اینکه با هیچ‌کدام از کسانی که باعث رنج ما شدند، بمانم. از خدا می‌خواهم به من صبر بدهد.»