آمار طلاق در ۲ سال اخیر کاهش پیدا کرده است؟

«آمار طلاق در 2 سال اخیر کاهش پیدا کرده است» این را رئیس سازمان امور اجتماعی کشور می‌گوید.

بیش از ۶۵ هزار زوج ایرانی در چهار ماه اول سال ۱۴۰۲ از یکدیگر جدا شدند. با این وجود محمد عباسی، رئیس سازمان امور اجتماعی کشور می‌گوید «خوشبختانه مسأله مربوط به آمار طلاق در ۲ سال اخیر دولت سیزدهم کاهش داشته است».

در حالی از کاهش آمار طلاق گفته می‌شود که محمدجعفر منتظری، رئیس دیوان عالی کشور معتقد است پرونده‌های وارده به دیوان عالی کشور با موضوع خانواده در فروردین‌ماه بیش از ۸۰۰ مورد بوده است که «بیشتر این آمار مربوط به اختلافات خانوادگی و طلاق است».

این در شرایطی است که براساس آمار‌های سال ۱۴۰۰ در سایت سازمان ثبت احوال، ۲۰۴ هزار و ۸۱۲ طلاق در این سال به ثبت رسیده، همچنین این تعداد طلاق در سال ۱۴۰۱، ۲۰۷ هزار و ۸۰ مورد بوده است.

در بند ۱۳ سیاست‌های کلی خانواده و سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه تحکیم نهاد خانواده و پایش (کنترل) و کاهش طلاق هدف قرار  داده شده است سازمان اجتماعی کشور مکلف به کاهش ۵ درصد شاخص طلاق متأهلان است.

زوجین بعد از طلاق با مشکلات روانی زیادی چون آشفتگی، احساس تنهایی، فقدان هویت، اضطراب، احساس شکست، افسردگی و آزردگی روبرو می‌شوند، در این میان وکلای خانوادگی معتقدند با اینکه مسئولان در حال برنامه‌ریزی و اقداماتی برای کاهش آمار طلاق هستند، ولی به ‌دلیل شرایط اقتصادی، فرهنگی و نبود آموزش کافی برای مسائل ازدواج و فرزندآوری نمی‌توان جلوی افزایش طلاق را گرفت.

یکی از مسؤولان گروه آسیب‌های اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس فاطمه محمودی می‌گوید که پیش‌بینی من این است در سال‌های آینده «قطعاً شیب به ‌شدت تندی در فرآیند طلاق خواهیم داشت»، زیرا شاخص‌ها نشان می‌دهد تابوی طلاق در حال شکسته‌شدن است.

کارشناس مسائل خانواده علیرضا لاور با انتقاد از معیارهای کنونی برای محاسبه آمار طلاق می‌گوید ما نرخ رشد طلاق را کتمان نمی‌کنیم، ولی سیاه‌نمایی است که بگوییم مثلاً از هر سه ازدواج، یک طلاق اتفاق می‌افتد، این آمار، آمار غیر علمی است، در واقع «درباره وجود بحران طلاق در کشور زیاد بزرگ‌نمایی می‌شود».

با این وجود استاد روانشناسی بالینی دانشگاه شهید بهشتی سیما فردوسی برای تحقق سیر نزولی آمار طلاق در کشور معتقد است که اهمیت آموزش مهارت‌های زندگی و سواد اجتماعی در افزایش گفت‌وگو میان خانواده مؤثر است، منتها این امر زمانی تحقق می‌یابد كه زوج‌ها از آموزش‌های لازم در این زمینه برخوردار شوند و مهارت‌ها را به خوبی بیاموزند.

فارس