ترجمه اختصاصی جهان‌بانو درباره سریال مصری «حسبة عمری»؛

آماده‌سازی کودکان برای طلاق خاکستری

آماده‌کردن فرزندان در برابر پیامدهای روانی طلاق والدین ضروری است. جمال فرویز، مشاور خانواده در قاهره با توجه به رویکرد سریال «حسبة عمری» تأکید کرد که والدین در طلاق سالم منافع فرزندان را بر منافع خود ترجیح دهند.

موضوع جدید اجتماعی در مصر در مورد پیامدهای طلاق والدین در سنین بالا و تأثیر آن بر فرزندان، میزان خطرات وارده بر خانواده را در صورت وقوع جدایی بدون آمادگی قبلی و لزوم آماده‌سازی فرزندان برای پذیرش تدریجی طلاق والدین، نشان می‌دهد.

صحبت از آماده‌سازی فرزندان برای جدایی والدین با اشاره به سریال «حسبة عمری» که به تازگی در کانال‌های ماهواره‌ای کشور مصر پخش شد، مرتبط بود و به اهمیت انجام یک بحث آرام و منطقی بین والدین و فرزندان قبل از طلاق برای کاهش شوک و پیامدهای منفی روانی، رفتاری و اجتماعی آن اشاره داشت، به‌طوری که فرزندان این فرایند را بپذیرند.

براساس گزارش پایگاه خبری العرب، رویدادهای این سریال به تصمیم والدین برای طلاق در سنین بالا و پس از سال‌ها زندگی مشترک پرداخت و اینکه طبیعی است که این موضوع به دلایل مختلف با مخالفت فرزندان روبرو شود؛ دلایلی همچون ترس از خدشه‌دار شدن وجهه اجتماعی آنها در برابر دیگران، پیامدهای منفی آن بر فرزندان، قرار گرفتن در معرض تمسخر و قلدری دیگران و تاثیر طلاق بر آینده اجتماعی آنها که این مسائل مستلزم آماده‌کردن فرزندان برای طلاق از قبل است.

این سریال به مسائل پیچیده خانوادگی مثل رابطه فرزندان با والدین، اختلافاتی که باعث وخیم‌شدن رابطه زناشویی می‌شود و خطرات وقوع طلاق بین سالمندان در صورت داشتن فرزندانی در سنین نوجوانی و جوانی می‌پردازد.

این مشکل زمانی مورد بحث گسترده قرار گرفت که اتفاقات سریال به این واقعیت پرداختند که وقتی رابطه والدین پس از سال‌ها به پایان می‌رسد، چه معضلاتی برای فرزندان رخ می‌دهد. در مواردی ممکن است فرزندان آن‌ها متاهل باشند که در این صورت هنگام مواجهه با نگاه منفی دیگران احساس درماندگی می‌کنند و این موضوع تنش، شکست، عدم اعتماد به اطرافیان و عدم موفقیت آنها در ایجاد دوستی را افزایش می‌دهد.

عوارض روانی طلاق برای نوجوانان برخلاف عوارضی که کودکان تجربه می‌کنند، شامل احساس سرگردانی، پراکندگی و تمایل به انزوا، نپذیرفتن محیط خانوادگی و بیزاری از تشکیل خانواده در آینده می‌شود و نتایج، لزوم آماده‌سازی و برنامه‌ریزی برای طلاق بدون ایجاد شوک را نشان می‌دهد.

مشاوران خانواده تأکید می‌کنند که مسأله مهم برای عدم تأثیر طلاق بر فرزندان، این است که طلاق به روشی سالم و بدون درگیری‌هایی که فرزندان را دچار شوک روانی می‌کند، رخ دهد و مهم این است که والدین در آینده نیز با فرزندان خود در ارتباط باشند و غیبت والدین برای مدت طولانی در مرحله پس از طلاق رخ ندهد و دیدارها مثل قبل باشد.

برخی از جوانان ازدواج‌های طولانی‌مدت را به‌عنوان الگویی در نحوه پایبندی به ثبات، احترام و حفظ زندگی مشترک می‌بینند و هنگامی که طلاق بین زوج‌های مسن رخ می‌دهد، برای اطرافیان و همچنین خود فرزندان تکان دهنده است.

مرکز آمار دولتی مصر اعلام کرد میزان طلاق در بین سالمندان به ۱۰ درصد از کل موارد جدایی در کشور رسیده است، به این معنی که صحبت از طلاق خاکستری فقط یک کار نمایشی نیست، بلکه واقعیتی مسکوت مانده است یا به طور ناخوشایندی به آن پرداخته می‌شود.

جمال فرویز، مشاور خانواده در قاهره تأکید می‌کند که والدین در طلاق سالم منافع فرزندان را بر منافع خود ترجیح می‌دهند، اما در جامعه درک نادرستی درباره جدایی به‌عنوان آغازی برای انتقام وجود دارد که آماده‌سازی فرزندان برای این مرحله را به یک گام ضروری برای حل هرگونه شک یا ترسی تبدیل می‌کند و اینجا است که ارزش آمادگی قبلی اهمیت پیدا می‌کند.

مشاور خانواده به «العرب» گفت که آماده‌سازی فرزندان برای طلاق کار دشواری نیست، مهم این است که از صدور الگوهای منفی در مورد طلاق به‌عنوان آغازی برای درگیری، انتقام و باج خواهی دست برداریم.

این روانشناس به این نکته اشاره می‌کند که بزرگترین خطری که از طلاق خاکستری ناشی می‌شود، متوجه نوجوانان است، چراکه آنها احساس امنیت نمی‌کنند و برای تشکیل خانواده موانع روانی احساس می‌کنند که اصلاح آنها دشوار است. این امر مستلزم آن است که زوج‌های مسن قبل از فروپاشی زندگی مشترک، با حکمت و عقلانیت رفتار کنند و زمانی که تصمیم به طلاق می‌گیرند، آینده فرزندان خود را نابود نکنند.

این بدان معناست که آماده‌سازی برای طلاق باید قبل از هر اقدام دیگری انجام شود، چراکه این حق فرزندان است که زندگی آنها تضمین شود و در جریان طلاق، در برنامه‌ریزی برای مسائل مربوط به آنها به دور از خودخواهی والدین مشارکت کنند.

ترجمه اختصاصی جهان‌بانو از پایگاه خبری العرب