آغاز سلسله نشست‌های «حکمرانی زنان و خانواده در مکتب شهید رئیسی»

اولین نشست از سلسله نشست‌های حکمرانی زنان و خانواده در مکتب شهید رئیسی با محوریت دستاوردهای قضایی برگزار شد.

فهیمه فرهمندپور، دبیر ستاد زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد هشت پیش‌نشست تخصصی در ستاد خانواده و زنان برگزار می‌شود.

وی اظهار کرد: اولین نشست به دستاوردهای شهید رئیسی در قوه قضائیه اختصاص پیدا کرد و آخرین نشست در مشهد به بررسی دستاوردهای وی در دوره تولیت آستان قدس رضوی می‌پردازد. شش نشست دیگر هم به دستاوردهای دوران ریاست جمهوری این شهید اختصاص دارد.

فرهمندپور تاکید کرد که محتوای این نشست‌ها به صورت مکتوب منتشر می‌شود. همچنین وی از برگزاری نشست‌های تخصصی در هفته آینده با موضوع فصل زنان و خانواده در برنامه هفتم توسعه و ستاد ملی زن و خانواده در دوره شهید رئیسی خبر داد. از دیگر موضوعات مورد بحث در این نشست‌ها می‌توان به جنبش تعهد به خانواده، حکمرانی جهادی، جوانان و ازدواج، دیپلماسی خانواده محور و جمعیت اشاره کرد.

اسماعیلی: شهید رئیسی، مدیری با نگاه ویژه به زنان و خانواده و دغدغه‌مند نسبت به جایگاه آنان در دستگاه قضا

غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیس جمهور در این نشست به تبیین اقدامات و دیدگاه‌های ویژه شهید رئیسی در حوزه زنان و خانواده و همچنین دغدغه‌های ایشان نسبت به جایگاه زنان در دستگاه قضایی پرداخت.

اسماعیلی با اشاره به سوابق طولانی قضایی شهید رئیسی از دادستانی تا ریاست قوه قضائیه، ایشان را قاضی برجسته‌ای دانست که همه اقدامات قضایی را با موفقیت انجام داد و لیاقت خود را برای تصدی مناصب اجرایی و عالی قضایی کشور اثبات کرد.

اسماعیلی با اشاره به لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت تاکید کرد: درحالی‌که بعضی در کشور فقط به شعار دادن در این باره اکتفا کردند، شهید رئیسی در دوران ریاست قوه قضائیه، با برگزاری جلسات کارشناسی و پیگیری جدی و متعدد، اصلاحات لازم را در این لایحه انجام داد و آن را به شکلی مطلوب به دولت ارسال کرد. در نهایت در روزهای پایانی دولت قبل به مجلس ارسال شد.

وی خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم علی‌رغم حجم زیاد لوایح جاری، بر ادامه بررسی و تصویب این لایحه در مجلس تاکید کرد و آن را مسترد نکرد تا به سرانجام برسد.

رئیس دفتر رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به انتقادات شهید رئیسی از عملکرد دادگاه‌های خانواده و نقش تشریفاتی قضات مشاور زن اشاره کرد و گفت: ایشان معتقد بودند که قضات مشاور زن باید نقش جدی‌تری در فرایند دادرسی خانواده ایفا کنند و برای دفاع از حقوق زنان و خانواده و تصمیم‌سازی‌های مهم همکاری فعال انجام دهند و از وضعیت موجود که در آن قضات زن بیشتر نقش ثبت کننده آرای قضات مرد را دارند، به شدت انتقاد داشتند.

اسماعیلی با اشاره به بازدید شهید رئیسی از مجتمع خانواده و گفتگوی ایشان با قضات زن، افزود: شهید رئیسی بر لزوم بازنگری در نقش قضات مشاور و همچنین موضوع حکمیت در دادگاه‌های خانواده تاکید کردند و باور داشتند که در هر شرایطی، به‌خصوص در مواردی که به گسست خانواده منجر می‌شود، باید به حقوق فرزندان و مادران توجه شود، چراکه مادر همچنان نقش مادرانه خود را برای فرزندان ایفا می‌کند.

بداغی: میراث مکتوب شهید رئیسی، گواه توجه ویژه ایشان به حقوق زنان است

فاطمه بداغی، معاون آموزشی و پژوهشی مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضائیه در نشست بزرگداشت شهید رئیسی، با اشاره به دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های  مختلف در دوران ریاست وی بر قوه قضائیه، این اسناد را گواه توجه خاص شهید رئیسی به حقوق زنان و خانواده دانست.

وی با تاکید بر لزوم جلوگیری از تحریف واقعیت‌ها و بازخوانی تاریخ انقلاب، اقدامات شهید رئیسی در حوزه زنان را مصداق بارز دفاع از حقوق بشر و به‌خصوص حقوق زنان برشمرد.

بداغی با ذکر مصادیقی از این دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها، به مواردی مانند اصلاح آئین‌نامه مراکز مشاوره خانواده، دستورالعمل مشارکت نهادهای مردمی با قوه قضائیه، دستورالعمل نظارت بر زندانیان دارای محکومیت‌های مالی، اصلاح دستورالعمل اجرایی ماده ۴۷۷ و تنقیح قوانین و مقررات قوه قضائیه اشاره کرد و آنها را از جمله اقدامات موثر رئیس جمهور شهید در حوزه زنان و خانواده دانست.

همچنین وی به بخشنامه قوه قضائیه در رابطه با ضرورت اجرای عدالت در رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرایم سیاسی، دستورالعمل جامع امور نمایندگان قوه قضائیه و نظارت بر مراجع شبه قضائی، بخشنامه حفظ منزلت کارمندان قوه قضائیه، پژوهش محور کردن قوه قضائیه و حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی در قوه قضائیه به‌عنوان دیگر مصادیق توجه شهید جمهور به حقوق شهروندی و به‌خصوص حقوق زنان اشاره کرد.

بداغی با اشاره به دستورالعمل حفظ کرامت و ارزش‌های انسانی در قوه قضائیه، به مواردی مانند اطلاع رسانی به خانواده بازداشت شدگان، رعایت موازین و اخلاق اسلامی در برخورد با مراجعان زن، تخصیص فضای مناسب برای کودکان و نوجوانان در محاکم خانواده، ایجاد و تقویت دفاتر حمایت از زنان و کودکان، اجتناب از الزام زنان زندانی به استفاده از چادر در مراجع قضائی و توجه به وضعیت زنان زندانی در طرح طبقه بندی زندانیان اشاره کرد.

وی تصریح کرد: این دستورالعمل حاوی نکاتی است که نشان دهنده توجه آیت‌الله رئیسی به رعایت حقوق افراد و به‌خصوص زنان است.

معاون آموزشی و پژوهشی مرکز امور مشاوران در ادامه به مواردی مانند تشکیل پرونده شخصیت متهم با توجه به ابعاد خانوادگی، حضور مددکاران اجتماعی در بازداشتگاه‌ها و رعایت حریم خصوصی متهمان، ممنوعیت اعمال فشار برای اخذ اعتراف، تاکید بر اصل شخصی بودن جرم و مجازات، ممنوعیت تعرض ضابطان به خانواده‌های بازداشت شدگان و تأمین منافع خانواده در بحث اعاده حیثیت و بازاجتماعی شدن محکومان اشاره کرد.

همچنین وی به کاهش جمعیت کیفری، تاکید بر عدم بازداشت موقت زنان و جوانان و دستورالعمل ساماندهی زندانیان اشاره کرد.

مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی