پناهگاه دختران در معرض آسیب

همزمان با دهه فجر، سرپرست دفتر امور زنان و خانواده استانداری به همراه رئیس اداره فوریت‌های اجتماعی، پیشگیری از آسیب‌ها و بازتوانی اعتیاد و مسئول امور بانوان بهزیستی خراسان رضوی از خانه سلامت مرکز حمایت و توانمندسازی دختران در معرض آسیب در شهرستان مشهد بازدید کردند.

در این بازدید، آن‌ها از نزدیک وضعیت مددجویان را ارزیابی کرده و در جریان نحوه ساماندهی و توانمندسازی آن‌ها قرار گرفتند و در فضایی صمیمی با کارکنان و مددجویان مقیم این مرکز به گفت‌وگو نشستند. رئیس اداره فوریت‌های اجتماعی، پیشگیری از آسیب‌ها و بازتوانی اعتیاد بهزیستی در این بازدید اظهار داشت: بهزیستی به‌منظور ساماندهی و حمایت از دختران نیازمند حمایت‌های اجتماعی تا زمان دستیابی به استقلال فردی و اجتماعی، اقدام به تأسیس خانه‌های سلامت برای دختران کرده است.

محمد غفاری‌زاده افزود: خانه سلامت، دختران در معرض آسیب اجتماعی و فاقد حمایت‌های خانوادگی و اجتماعی را تحت پوشش قرار داده و با ارائه خدمات به صورت شبانه‌روزی و کاملاً رایگان، زمینه‌های کسب استقلال اقتصادی و اجتماعی را فراهم می‌آورد و در تأمین حداقل نیازهای اقتصادی و جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی به آن‌ها کمک می‌کند. منظور از دختران نیازمند حمایت اجتماعی، افرادی هستند که به دلایل مختلفی مانند فقدان حمایت خانوادگی مؤثر، وجود سوءرفتار در محیط خانوادگی به طور موقت، فقر و سوءاستفاده، آمادگی و عملکرد اجتماعی و روانی لازم را ازدست‌داده و در معرض خطر آسیب‌های اجتماعی قرار دارند و نیازمند دریافت خدمات تخصصی روزانه یا شبانه‌روزی از مرکز حمایت‌های روانی – اجتماعی دختران و خانواده هستند.

وی ادامه داد: تسهیل شرایط بازگشت مراجع به خانواده و اجتماع، بسترسازی و تلاش برای توانمندسازی روان‌شناختی، حرفه‌ای و شغلی مراجعین، هدایت مراجعین به سمت استقلال و خودکفایی، تلاش برای بازگشت به مدرسه و ارتقاء وضعیت تحصیلی مراجعین، کمک به ارتقاء تاب‌آوری دختران در خانه سلامت، نظارت و ارائه خدمات مراقبتی برای پیشگیری از بروز بحران و آسیب‌های روانی – اجتماعی، راه‌اندازی سیستم ارجاع و پیگیری به‌موقع و کارآمد برای رفع نیازها و ارائه خدمات متناسب و مؤثر، راه‌اندازی سیستم مدیریت مورد با تأکید بر نقش تسهیلگری و هماهنگ‌سازی مددکاری اجتماعی، راه‌اندازی نظام پیگیری پس از ترخیص و ارتباطات پس از خروج از مرکز و تلاش برای ارتقاء آگاهی و نشاط مراجعین در خانه سلامت، بخشی از اهداف و فعالیت‌هایی است که توسط این مرکز انجام می‌گیرد.

رئیس اداره فوریت‌های اجتماعی، پیشگیری از آسیب‌ها و بازتوانی اعتیاد بهزیستی در پایان یادآور شد: این مرکز به دختران مجرد در معرض آسیب در گروه سنی ۱۶ تا ۳۰ سال خدمات ارائه می‌کند. دخترانی که بنا به اعلام مراجع قضایی، نیروی انتظامی یا اورژانس اجتماعی در شرایط بحرانی قرار دارند و در معرض آسیب‌های اجتماعی هستند، پس از انجام ارزیابی‌های لازم به خانه سلامت منتقل می‌شوند و به مدت ۱۸ ماه در این مرکز اقدامات لازم در راستای توانمندسازی، رفع مشکلات و بهبود وضعیت آن‌ها انجام می‌گیرد. در صورتی که پس از ارزیابی‌ها و نظارت‌های متعدد، شرایط خانواده مساعد تلقی شود، بازپیوند مددجو با خانواده انجام می‌گیرد و اگر شرایط خانواده همچنان آسیب‌زا باشد، مددجویان زیر ۱۸ سال به مراکز شبه‌خانواده ارجاع داده می‌شوند. برای مددجویان بین ۱۸ تا ۳۰ سال نیز برنامه‌ریزی‌ها و تمهیدات لازم از طریق تیم تخصصی و حمایت‌های مددکاری به منظور هدایت مددجو به زندگی مستقل اندیشیده می‌شود.

سازمان بهزیستی