پزشک خانواده کجاست؟

سال‌های زیادی از برگزاری طرح پزشک خانواده در دو استان مازندران و فارس می‌گذرد، با این وجود به نظر می‌رسد که قرار نیست وارد دیگر شهرهای کشور شود.

شاید یکی از آرزوهای مدیران نظام سلامت کشور، اجرای بی عیب و نقص و سراسری طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع است. در واقع، اجرایی شدن این برنامه که بسیاری از کشورهای دنیا سال‌ها است که آن را اجرا می‌کنند؛ تبدیل به یک حسرت بر دل مانده برای مسئولان حوزه سلامت ما شده است.

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت در پاسخ به این حسرت چندین ساله مدیران نظام سلامت کشور می‌گوید: یکی از تکالیفی که در قانون برنامه هفتم توسعه بر عهده دولت و وزارت بهداشت قرار داده شده، اجرای برنامه پزشکی خانواده به‌عنوان یکی از راه‌های ساماندهی حوزه سلامت است که البته سال‌ها است در استان‌های مازندران و فارس برگزار شده، اما تنها محدود به سطح یک خدمات است.

وی بر این باور است؛ تا زمانی که برنامه پزشکی خانواده در سطوح ۲ و ۳ خدمات اجرا نشود، تأثیرگذاری و پویایی لازم را ندارد. این طرح باید به درستی با توسعه زیرساخت شبکه بهداشت کشور و فراهم کردن الزامات آن اجرای شود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت کمک و حمایت مجلس، دولت و مردم را در اجرای برنامه‌های نظام سلامت به خصوص برنامه پزشکی خانواده ضروری می‌داند و می‌گوید: کیفیت خدمات به معنی رضایت مشتری است، با این وجود باید مشتری و رضایت را درست تعریف کنیم. رضایت باید برای دریافت کننده و ارائه دهنده خدمات ارزش افزوده داشته باشد و بیمار در زمان مراجعه به مراقب سلامت و پزشک باید بسته خدمتی مناسبی دریافت کند. اگر ارائه دهنده خدمات را راضی کردیم، مراجعه کنندگان ما نیز رضایت خواهند داشت، در نتیجه برای افزایش کیفیت باید رضایت فعالان حوزه سلامت را جلب کنیم.

رئیسی با اشاره به تأکیدات رئیس جمهور مبنی بر اجرای صحیح برنامه پزشکی در سطح ملی، تصریح می‌کند: برای اجرای صحیح طرح پزشکی خانواده در سطح ملی، وزارت بهداشت بیشتر از قبل با حمایت دولت، رفع دغدغه‌ها و مشکلات موجود در این برنامه را پیگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه نظام سلامت کشور به ساماندهی نیاز دارد، می‌گوید: شفاف سازی در زمینه‌های مختلف، یکی از اصول اساسی در توسعه یافتگی در دنیا محسوب می‌شود که این موضوع در حوزه سلامت به خصوص در اجرای صحیح برنامه پزشکی خانواده نیز تاثیرگذار است.

رئیسی ادامه می‌دهد: برای اجرای طرح پزشکی خانواده در سطح ملی، باید مشکلات این برنامه در استان‌های مازندران و فارس برطرف شود و پس از اجرای صحیح و ساماندهی آن در این دو استان، در سطح کشور قابلیت اجرا پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه پزشکی خانواده بدون نظام ارجاع معنا ندارد، می‌گوید: پزشکان در صورت نیاز، بیماران را به سطوح بالاتر ارجاع می‌دهند و خدمات دارویی تجویز شده از طرف پزشکان خانواده نیز تحت پوشش بیمه‌ای قرار می‌گیرد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید می‌کند: اجرای صحیح طرح پزشکی خانواده در کشور، به معنای تحول بزرگ در نظام سلامت است و تغییر و تحول، به بازنگری و اصلاح برخی فرایندها و رفع مشکلات این برنامه نیاز دارد.

رئیسی همچنین از ایجاد یک اتاق فکر متشکل از نماینده وزارت بهداشت و نمایندگانی از پزشکان خانواده، پزشکان عمومی و مراقبان سلامت در دانشگاه‌های علوم پزشکی مازندران و شیراز در آینده نزدیک خبر می‌دهد و می‌افزاید: در این اتاق فکر، ایده‌ها، پیشنهادات و نظرات مطرح شده و به وزارت بهداشت ارسال می‌شود.

این توضیحات معاون بهداشت وزارت بهداشت که سابقه مدیریت این جایگاه را در دولت دوازدهم نیز داشته است، از نظر کارشناسان حوزه سلامت، شاید قابل توجیه باشد؛ با این حال واقعیت این است که به نظر می‌رسد پزشک خانواده در کشور ما با مشکل مواجه شده است و شاید دست‌هایی در کار است که نمی‌خواهند خانواده ایرانی، برای خودش پزشک شخصی داشته باشد. چراکه در طول این سال‌ها، برنامه‌ها و طرح‌های زیادی در نظام سلامت کشور اجرا شده که بودجه‌های زیادی به آنها اختصاص پیدا کرده است، اما طرح پزشک خانواده تنها استان‌های مازندران و فارس اجرا شده است.

مهر