نقش واکسن HPV در پیشگیری از سرطان

به اعتقاد متخصصان زنان و زایمان، واکسیناسیون HPV در پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم نقش مهمی داشته و در پیشگیری از مشکلات حوزه زنان بسیار موثر خواهد بود.

ترانه مهاجری متخصص زنان، زایمان و نازایی و عضو هیأت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، حرکت به سمت بومی‌سازی پروتکل‌های درمانی را امری مهم خواند و گفت: اقدامات تشخیصی و درمانی ما در هر فرد بیمار به شرایط بومی، اقلیمی، فرهنگی و اجتماعی و همچنین مسائل ژنتیکی معطوف می‌شود و معتقدیم که در این راستا باید به سمت بومی‌سازی پروتکل‌های درمانی حرکت کنیم.

او با اشاره به قابل پیشگیری بودن سرطان دهانه رحم در زنان گفت: با انجام واکسیناسیون می‌توانیم از بسیاری از مشکلات به‌دور باشیم و نتیجه مثبت آن را در واکسیناسیون کرونا دیدیم و معتقدیم که هزینه‌های واکسیناسیون در مقایسه با هزینه‌های سنگین درمانی بسیار ناچیز است.

ویروس پاپیلومای انسانی(HPV)  بیش از ۱۰۰ سویه مختلف دارد، دو سویه کم خطر ویروس منجر به بروز زگیل تناسلی و سویه های پرخطر آن باعث ایجاد سرطان‌های ناحیه تناسلی، دهان، حلق و…، می‌شوند. از میان سویه‌های پرخطر دو نوع ۱۶ و ۱۸ ویروس شیوع بیشتری دارند که خوشبختانه با واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری هستند.

اگر تزریق این واکسن در برنامه کشوری و رایگان باشد، می‌تواند در آینده نزدیک سرطان دهانه رحم و سرطان رکتوم را در کشور کنترل کرده و حذف کرد اما توجه به این نکته ضروری است که رعایت اخلاق و شئونات رفتاری امر مهمی در پیشگیری از ابتلا به این ویروس می باشد.

اما چندی پیش پروفسور محمداسماعیل اکبری مشاور عالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در همایش بزرگداشت روز ملی جمعیت در بیمارستان نجمیه تهران از ورود واکسن HPV به برنامه واکسیناسیون کشوری انتقاد کرد و گفت: در بخشنامه وزارت بهداشت اعلام شده که واکسن HPV (ویروس پایپلومای انسانی که برخی از گونه‌های آن باعث بروز زگیل تناسلی می‌شود) را وارد برنامه واکسیناسیون عمومی کشور کنیم. این مسئله علاوه بر اینکه جنبه اقتصادی دارد، بدان معناست که دختران ۹ تا ۱۱ ساله این واکسن را دریافت کنند و بعد با فرهنگ‌سازی‌ که دشمنان کرده‌اند، خیال نوجوانان راحت باشد که حالا که واکسن را تزریق کرده‌اند می‌توانند رابطه جنسی داشته باشند.

ایسنا