تغییر ساعت مدارس و فشار مضاعف بر مادران؛ نقش‌های چندگانه، فرسودگی روانی و بی‌نظمی آموزشی

تغییر ساعت آغاز آموزش مدارس به ۶ صبح توسط دولت، چالش جدیدی برای مادران ایجاد کرده است.

تغییرات اخیر در ساعات فعالیت مدارس از ۸ به ۶ صبح، اگرچه با هدف جلوگیری از عقب‌ماندگی آموزشی، تسهیل زندگی دانش‌آموزان و به دلیل ناترازی انرژی انجام شده، اما تأثیرات قابل ‌توجهی بر زندگی مادران داشته است. بسیاری از مادران شاغل ناچارند ساعات کاری خود را تنظیم کنند، مرخصی بگیرند تا زمانی که فرزندشان در غیر ساعت معمول در منزل حضور دارد تا کنار فرزندانشان باشند و بتوانند به امور تحصیلی فرزندان خود رسیدگی کنند؛ حتی روند زندگی مادران خانه‌دار دارای فرزند کوچک هم مختل می‌شود، چراکه معمولاً این ساعت از شبانه‌روز ساعتی است که آنها استراحت می‌کنند یا امور خانه را انجام می‌دهند.

همچنین این تغییرات بدون برنامه‌ریزی قبلی برای ایفای نقش‌های همسری، کارمندی و مادری می‌تواند باعث کاهش کیفیت زندگی و فرسودگی روانی مادران شود. عدم تعادل بین زندگی و کار و استرس ناشی از نگرانی برای تحصیل فرزندان از عوامل موثر در این فرسودگی محسوب می‌شوند.

مادران دوباره معلم خانگی می‌شوند!

با کاهش ساعات آموزشی و نزدیک‌شدن به فصل امتحانات مادران دوباره تبدیل به معلم خانگی شدند؛ آن‌ها باید دروس را فرا بگیرند، تکالیف را پیگیری کنند و به سؤالات فرزندانشان جواب دهند. این در حالی است که ممکن است زمان کافی یا دانش لازم در برخی زمینه‌ها برای انجام این کار را نداشته باشند.

درحالی‌‌که دانش‌آموزان در مدارس به منابع آموزشی متنوعی دسترسی دارند، مادران ممکن است با محدودیت دسترسی به این منابع مواجه شوند. تهیه نرم‌افزارهای آموزشی، اینترنت پرسرعت و کتاب‌های کمک‌آموزشی می‌تواند برای آن‌ها هزینه زیادی داشته باشد.

ایجاد یک محیط آموزشی آرام و بدون حواس‌پرتی در خانه ممکن است برای مادران خانه‌دار بسیار سخت باشد. کارهای روزمره و سروصدای خانه می‌تواند تمرکز دانش‌آموزان را با اختلال مواجه کند.

تصمیمات هیجانی

بسیاری از مادران از تغییر ساعت مدارس اطلاع نداشتند و یا اینکه در صورت اطلاع داشتن فرزندشان را به مدرسه نفرستادند، به همین دلیل احتمالاً یک بی‌نظمی در حضور دانش‌آموزان در کلاس‌های درس وجود دارد. همچنین با تغییر ساعات مدارس، برنامه زندگی فرزندان نیز دستخوش تغییرات زیادی شده است. مادر «پریا» گفته است که اصلاً از تغییر ساعت مدارس خبر نداشته و فرزندش را ساعت ۸ به مدرسه برده است. او می‌گوید با ادامه این وضعیت دانش‌آموزش را به مدرسه نمی‌فرستد.

مادر ۲ قلوها گفت دخترانم هنگام مراجعه به مدرسه در این ساعت خواب بودند و اصلاً توانایی حضور در کلاس را نداشتند. حتی خانم راننده سرویس نیز تاکید کرده که تمام دانش‌آموزانی که به مدرسه رساندم خواب بودند.

این تغییر می‌تواند تعادل کار و زندگی دانش‌آموزان را بر هم بزند و باعث کاهش کارایی و خستگی شود که باز هم مسئولیت این عقب‌ماندگی بر عهده مادر قرار می‌گیرد.

جالب است که دولت، به‌ویژه معاونت زنان آن همواره می‌گویند که تلاش می‌کنند روند زندگی زنان را بهبود ببخشند، با این وجود شاهد این هستیم که تصمیماتی در رابطه با زنان و خانواده گرفته می‌شود که حتی به تبعات آن‌ها توجهی نشده است.

خبر آنلاین