نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی جهانبانو، محفل شعر «رحیل» با موضوع «بانوان تأثیرگذار تاریخ» به همت مرکز راهبری و هماهنگی بانوان سازمان تبلیغات اسلامی و با حضور جمعی از شاعران و فعالان فرهنگی داخلی و بینالمللی، سهشنبه ۱۶ اردیبهشتماه از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در سالن مرحوم صفارزاده حوزه هنری تهران برگزار شد.
در این مراسم، حورا علام، فعال رسانهای از کشور سوریه و عینی رضوی، شاعر و کنشگر فرهنگی از هندوستان حضور داشتند. همچنین در جریان این برنامه، از کتاب شعر «ندای هبه» که مجموعهای از اشعار بانوان درباره مقاومت و حماسهسازی زنان در جبهههای نبرد نرم و میدانی است، رونمایی شد.
مرکز راهبری و هماهنگی بانوان سازمان تبلیغات اسلامی، در آستانه یکسالگی عملیات طوفان الأقصی و در مقطع شهادت فرماندهان بلندپایه محور مقاومت، فراخوانی را برای بانوان شاعر سراسر کشور منتشر کرد تا با سرودن اشعار حماسی، روحیه ایستادگی و صبر مادران مقاومت را به تصویر بکشند.
در جریان محفل شعر «رحیل» با محوریت بانوان تأثیرگذار تاریخ، بانوانی از فعالان فرهنگی و رسانهای، به بیان دیدگاههای خود درباره نقش زنان در عرصه مقاومت پرداختند که در ادامه میخوانیم:
بازخوانی نقش بانوان در مقاومت از زبان فعالان فرهنگی و رسانهای
خانم دکتر سارا طالبی (مدیر مرکز راهبری و همآهنگی بانوان سازمان تبلیغات اسلامی):به لطف خداوند، جریان مقاومت با وجود تلخیها و دشواریهای فراوان، فرصتی برای کشف ظرفیتهای درونی و توانمندیهای مغفولمانده فراهم کرد. یکی از مهمترین این ظرفیتها، نقشآفرینی بانوان، مادران و دختران در جبهه مقاومت است؛ زنانی که با صبر، امید و نگاه به آینده، مجاهدانه در این مسیر گام برمیدارند.
در همین راستا، با بهرهگیری از ابزار روایت، هنر و رسانه، تلاش شد تا پیامآور عظمت این زنان باشیم. با وجود سلطه رسانهای جریانهای معاند که در مسیر تحریف واقعیتها گام برمیدارند، اگر ما در جغرافیای جهانی مقاومت وظیفهای بر دوش داریم، باید تقویت ابزار رسانهای و فناوری روایت را در دستور کار خود قرار دهیم.
حرکت «ندای هبه» که با فراخوان بانوان شاعر آغاز شد، نشان داد که بانوان این سرزمین، قلبهایی سوزان، حرفهایی عمیق و ظرفیتهایی بینظیر برای روایت مقاومت دارند. به تعبیر حضرت زینب (س) که فرمودند: «ما رأیت الا جمیلاً»، این زنان میتوانند در دل سختیها، زیباییها را ببینند، امید را زنده نگه دارند و زمینهساز پیروزی نسل آینده باشند.
در ادامه، خانم عینی رضوی از کشور هندوستان با بیان احساسات خود نسبت به ایران گفت: «از کودکی عاشق ایران بودهام و از نزدیک شاهد فداکاری زنان ایرانی بودهام. الگوی من حضرت فاطمه زهرا (س) است؛ خطبه فدک برای من الهامبخش بوده و آن را ترجمه کرده و بر اساس آن شعر سرودهام. شعر، تأثیری عمیق بر روحیه انسانها دارد، همانطور که در صدر اسلام نیز شاعران در کنار مجاهدان بودند. من نیز امروز شعری در حمایت از ولایت فقیه سرودهام که برای تقویت روحیه مجاهدان بسیار مؤثر است.
دکتر عارفه دهقانی از شاعران موفق عرصه زنان مقاومت با اشاره به تأثیرگذاری ویژه بانوان در جبهه مقاومت اظهار داشت:بانوان در سراسر جهان، بهویژه در شرایطی که پای مقاومت به میان آمد، نشان دادند که میتوانند از طریق رسانه و هنر، پیام خود را به گوش جهانیان برسانند. هر کس با ابزار خاص خود یکی با شعر، دیگری با خط یا نقاشی در این مسیر قدم گذاشت. بانوان، بهویژه مادران، توانستند عاطفه و حماسه را بهگونهای مؤثر بازتاب دهند و در فضای جهانی تأثیرگذار باشند؛ گاه حتی بیش از مردان این عرصه.
وی افزود: در این فرایند، بسیاری از بانوان تأثیرگذار تاریخ که نامشان پیشتر مغفول مانده بود، به واسطه همین تلاشها شناخته شدند. باید تاریخ این زنان را از دل برگهای فراموششده بیرون کشید و با زبان هنر به نسل امروز معرفی کرد. به عنوان نمونه، امروز شعری درباره خانم نصیبه شنیدم که تا پیش از آن از وجود چنین شخصیتی مطلع نبودم. این دست زنان، سرمایههای تاریخی ما هستند و باید بیش از پیش بر شناساندن آنها تمرکز کرد.
خانم فریبا یوسفی از اساتید شعر و دبیر ادوار مختلف در کنگرههای ادبی نیز با تمرکز بر سیر تحول نقش زنان در تاریخ مقاومت گفت:مطالعه سیر تاریخی زنان مقاوم نشان میدهد که اغلب این زنان از دل خانواده برخاستهاند؛ زنانی که در نقش ستون خانواده ظاهر شدند و همان پایداری را در اجتماع نیز به نمایش گذاشتند. این روند بهمرور بهسوی حضوری فعالتر در جامعه سوق پیدا کرده و زنان از چارچوب خانه به نقشآفرینی مؤثر در رسانه، هنر، شعر، عکاسی و دیگر حوزهها رسیدهاند.
وی تأکید کرد: این زنان با حفظ جایگاه خود در خانواده، در عرصه اجتماعی نیز تبدیل به الگو شدند. نمونه بارز آن، شهیده هبه ابو ندا از غزه است که با حفظ مسئولیتهای خانوادگی، حضوری فعال و اثرگذار در میدان اجتماعی داشت و در نهایت در این مسیر جان خود را فدا کرد.
فریبا یوسفی با اشاره به لزوم بازتعریف حضور زنان در جامعه معاصر افزود:نقش اجتماعی زنان در گذشته اغلب یا نادیده گرفته شده یا در قالبهای کلیشهای و غیرواقعی جلوهگر شده است. اما امروز، چنین محافل و جریانهایی موجب میشود تا جامعه به ظرفیتهای واقعی و منحصر به فرد زنان توجه کند؛ زنانی که دیگر صرفاً با هویت جنسیتی شناخته نمیشوند، بلکه با نقشآفرینی سالم و مسئولانه در اجتماع، جایگاه خود را تثبیت میکنند.
همچنین دکتر سمانه خلفزاده دبیر کنگره شعر رحیل با اشاره به اهمیت رسانه در جهان امروز اظهار داشت: جهان امروز، جهان رسانه است. دشمنان با قدرت رسانهای خود حقایق را پنهان کرده و واقعیتها را تحریف میکنند. ما نیز باید رسانه خود را تقویت کرده و اندیشه مقاومت را بهصورت هدفمند و تشکیلاتی به جهان منتقل کنیم.
وی افزود: سلسله محافل شعر «رحیل» با محوریت بانوان تاثیرگذار تاریخ در شهرهای مختلف کشور برگزار میشود. نخستین محفل در استان قم و دومین محفل در حوزه هنری تهران با همکاری مرکز راهبری و هماهنگی بانوان سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد. این محفل با بهرهمندی از سخنرانی اساتید، اشعار برجسته و رونمایی از کتابی با محوریت مقاومت، بسیار پربار و ارزشمند بود. امید است در ادامه این سلسله محافل، شاهد گسترش این حرکت در سراسر کشور باشیم.
گفتنی است، کتاب «ندای هبه» به عنوان پیشکش فرهنگی به شهیدان مقاومت، بهویژه شهیده شاعر اهل غزه، هبه کمال ابو ندی، نامگذاری شده است؛ بانویی که خود در خط مقدم جهاد هنری و مقاومت ایستاد و سرانجام جان خود را در این مسیر فدا کرد.
همچنین سلسله محافل شعر «رحیل» در ادامه سلسله نشستهای فرهنگی هنری با محوریت بانوان تاثیرگذار تاریخ، در نظر دارد در شهرهای مختلف کشور برگزار شود تا ضمن پرورش ادبیات مقاومت زنانه، صدای مادران، دختران و همسران مقاوم به گوش جهانیان برسد.گزارشگر: مهتا صانعی
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت