«شنگول و منگول» به سینما آمد

بسیاری از افراد در دوران کودکی با شخصیت‌های شنگول‌ومنگول و گرگ آشنا شده‌اند. این دوقلوها و گرگ داستان در یک روایت جدید و با داستانی تازه و جذاب‌تر به صحنه آمده‌اند که تماشای آن خالی‌ازلطف نیست.

انیمیشن «شنگول منگول» جدیدترین پویانمایی جالب سینمای ایران است که با به‌روز کردن یک داستان قدیمی و همکاری با بازیگران معروف سینما و تلویزیون به‌عنوان صداپیشه، به اثری باکیفیت و سرگرم‌کننده تبدیل شده است. این انیمیشن به کارگردانی «کیانوش» و «فرزاد دالوند» چندی پیش در سینماها به نمایش درآمد و در این مدت با واکنش‌های مثبت زیادی از سوی تماشاگران روبه‌رو شده و فروش بسیار خوبی را تجربه کرده است.

کارگردانی

«کیانوش» و فرزاد دالوند تجربه زیادی در تولید فیلم‌های انیمیشنی دارند، اما باتوجه‌به فعالیت‌های پیشین این دو برادر، می‌توان گفت که «شنگول منگول» یک پیشرفت قابل‌توجه در کارنامه آن‌ها محسوب می‌شود. اکنون با انیمیشنی باکیفیت روبه‌رو هستیم که از نظر طراحی شخصیت‌ها و محیط، انتخاب صداپیشه‌ها، جلوه‌های ویژه بصری، نورپردازی و موسیقی به‌خوبی عمل کرده و در مجموع ترکیبی استاندارد را برای تماشاگران فراهم کرده است. تولید این اثر حدود پنج سال به طول انجامید و به جزئیات کاراکترها و صحنه‌ها توجه زیادی شده است.

یکی از ویژگی‌های بارز فیلم، طبیعی بودن صحنه‌های اکشن آن است. این صحنه‌ها که کم هم نیستند، بادقت و جزئیات زیادی طراحی شده‌اند و حرکات شخصیت‌ها به طور طبیعی به‌نمایش‌درآمده است. برای دقیق‌تر ساختن این صحنه‌ها، از زنده‌یاد «ارشا اقدسی» کمک گرفته شده و حرکات واقعی طراحی و به تصویر کشیده شده‌اند.

«کیانوش دالوند»، کارگردان و نویسنده انیمیشن سینمایی «شنگول منگول» در مورد شکل‌گیری ایده اصلی این انیمیشن می‌گوید: هنرمندان همواره از داستان‌هایی که شنیده‌اند الهام می‌گیرند و شنگول منگول نیز قصه‌ای از دوران کودکی ماست. او توضیح می‌دهد که این داستان ساده و یک‌خطی نمی‌تواند به‌تنهایی در قالب یک فیلم بلند قرار گیرد، اما بادقت به انیمیشن‌های خارجی درمی‌یابیم که آن‌ها نیز داستان‌های کوتاه و ساده‌ای دارند که به انیمیشن‌های بلند با جزئیات و شخصیت‌های فرعی تبدیل می‌شوند که برای مخاطب جذاب هستند.

با این رویکرد، به این نتیجه رسیدیم که می‌توان از این داستان‌های کوتاه انیمیشن‌های طولانی تولید کرد که ارزش تماشا داشته باشند. او در پاسخ به این سؤال که شخصیت‌های داستان چگونه شکل گرفتند، توضیح می‌دهد که این انیمیشن به‌غیراز او، دو نویسنده دیگر نیز دارد و داستان را برای ۱۲ کودک زیر ۱۰ سال تعریف کرده است. این کودکان با تخیل خود داستان‌های جالبی را روایت کردند که هیچ‌کدام خط داستانی یکپارچه‌ای نداشت و برخی از این ماجراها در خط داستانی انیمیشن گنجانده شده و با چند موقعیت دراماتیک داستان دوباره نوشته شده است. او همچنین یادآور می‌شود که تولید انیمیشن «شنگول منگول» از نیمه دوم سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ به طول انجامید و فیلمنامه در حین تولید بازنویسی شد به‌طوری که فقط شخصیت‌های اصلی باقی ماندند و بقیه داستان تغییر کرد.

فیلمنامه

«شنگول منگول» همان‌طور که از نامش پیداست، بر اساس داستان قدیمی‌ای که همه با آن آشنا هستند، ساخته شده است. «کیانوش دالوند» فیلمنامه آن را با همکاری نویسندگان آمریکایی و کانادایی نوشته و تلاش کرده تا داستان شنگول منگول را از حالت قدیمی خارج کند و به‌جای انفعال شخصیت‌ها، بر قدرت و اتحاد بچه‌ها تمرکز کند. در داستان اصلی، بچه‌ها به‌راحتی فریب می‌خورند و طعمه گرگ می‌شوند، اما این بار گرگ باوجود فریب‌دادن آن‌ها، نمی‌تواند به‌راحتی آن‌ها را به دام بیندازد و مدام از آن‌ها شکست می‌خورد.

در واقع، داستان قدیمی شنگول منگول به‌نوعی با فضای کارتون «پاندای کونگ‌فو کار» مرتبط شده و در این انیمیشن بچه‌هایی را می‌بینیم که به‌خاطر انجام حرکات رزمی می‌توانند از خود دفاع کنند. باوجود نقاط قوت بسیار، ریتم روایت ماجراها در «شنگول منگول» به‌ویژه در نیمه اول کمی کند است و ماجرای اصلی دیر به جریان می‌افتد که ازاین‌حیث می‌توان نقدی به فیلمنامه وارد کرد.

شخصیت‌ها

«شنگول منگول» مملو از شخصیت‌های متنوع است. شخصیت‌ها از حیوانات مختلف انتخاب شده‌اند؛ از گاو، بز، گربه و گرگ گرفته تا حیواناتی که برخی از آن‌ها را تابه‌حال ندیده‌ایم، اما ویژگی‌هایشان باعث شده در این فیلم مورداستفاده قرار بگیرند. تعداد شخصیت‌های اصلی زیاد است و روی ویژگی‌های ظاهری و رفتاری هر یک از آن‌ها توجه زیادی شده است. شخصیت‌های فرعی نیز با جزئیات پرداخته شده‌اند و حتی برای صداپیشگی آن‌ها از چهره‌های معروف استفاده شده است. تنوع و ناهمگونی شخصیت‌ها جذابیت زیادی برای کودکان ایجاد کرده است.

موفقیت‌ها

فیلم سینمایی «شنگول منگول» موفق به کسب جایزه بهترین کارگردانی انیمیشن از سی و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان شده است. همچنین در جشنواره‌هایی نظیر ساندنس، ورشو، کنیا، قاهره، گوا و شارجه شرکت کرده و توانسته جوایز متعددی از جمله بهترین انیمیشن، بهترین فیلمنامه و بهترین صداگذاری را از جشنواره فیلم کنیا به دست آورد. این فیلم همچنین در جشنواره برلین نیز به نمایش درآمد.

صداپیشگی

یکی از ویژگی‌های بارز «شنگول منگول» استفاده از چهره‌های مشهور سینما و تلویزیون برای صداپیشگی شخصیت‌هاست. در کنار شخصیت‌های اصلی، حتی صداپیشگی شخصیت‌های فرعی نیز به چهره‌های معروف سپرده شده است. «محمدرضا علی‌مردانی» به‌عنوان مدیر دوبلاژ این فیلم فعالیت کرده و «هوتن شکیبا»، «بهنوش بختیاری»، «آشا محرابی»، «هومن حاجی‌عبدالهی»، «محمدرضا»، «کامران تفتی»، «حامد آهنگی»، «هادی کاظمی»، «سمانه پاکدل» و «هدیه بازوند» از جمله صداپیشه‌های آن هستند. نکته مهم این است که هر یک از آن‌ها برای ایجاد تنوع و جذابیت از گویش‌ها و لهجه‌های مختلف استفاده کرده‌اند.

شخصیت‌های اصلی

تک‌شاخ: گاوی رزمی‌کار که کلاس‌های رزمی برگزار می‌کند و به شاگردانش تمرین‌های پیچیده‌ای می‌دهد. او باوجود قدرتش، شوخ‌طبع است و رفتارهای بامزه‌ای دارد.

خون پوزه: گرگ داستان که در یک کاخ مجلل زندگی می‌کند. او باوجود قدرتش، هوش کمی دارد و مدام از دیگران شکست می‌خورد.

منگول: بزغاله‌ای قدرتمند و عاقل که به‌عنوان قطب مثبت گروه شناخته می‌شود و به دیگران هشدار می‌دهد که مراقب اوضاع باشند.

بی‌هراس: کاراکتر زنی که با فریب و سیاست، شاگردان «تک‌شاخ» را به سمت خود می‌کشاند.

این انیمیشن با داستانی جذاب و شخصیت‌های متنوع، توانسته است نسل جدیدی از مخاطبان را به خود جلب کند و تجربه‌ای نو از داستان‌های قدیمی را به نمایش بگذارد.

ایمنا