آشنایی با سپیده کاشانی بانوی نام آشنای جبهه‌ها

سپیده کاشانی شاعر نام آشنای پس از انقلاب است که به دلیل اشعار حماسی او در دوران دفاع مقدس به عنوان «مادر شعر انقلاب» از او یاد می‌کنند.

سرور اعظم باکوچی متخلص به «سپیده کاشانی» در سال ۱۳۱۵ در شهر کاشان متولد شد. او تحصیلات ابتدایی و دوران متوسطه خود را در کاشان گذراند و در سن ۱۶ سالگی ازدواج کرد و راهی تهران شد. او در خانواده‌ای که دارای ذوق ادبی بودند رشد پیدا کرد و همین موضوع موجب علاقه‌مندی او به ادبیات فارسی و شکوفایی استعدادهای ادبی وی شد. از آنجا که در خانواده‌ای مذهبی رشد پیدا کرده بود، اشعارش سرشار از مضامین مذهبی و دغدغه‌های اجتماعی بود. سپیده کاشانی که پیش از انقلاب نیز یک شاعر شناخته شده بود، با پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان یک زن مسلمان و انقلابی قدم به میدان نهاد و در فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و ادبی شرکت کرد.

او با مطبوعات و رادیو و تلویزیون همکاری نزدیک داشت و از سال ۱۳۶۰ به مدت ۱۰ سال عضو رسمی شعر و ادب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. وی سرانجام در بهمن‌ماه سال ۱۳۷۱ پس از تحمل یک دوره بیماری درگذشت.

فعالیت‌های فرهنگی بانو سپیده

سپیده کاشانی که پیش از انقلاب اسلامی با انتشار مجموعه «پروانه‌های شب» شهرت پیدا کرده بود، پس از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۸ برای همکاری‌ با رادیو و تلویزیون دعوت شد و بیش از یک سال در سمت عضو شورای عالی شعر و سرود تلویزیون انجام وظیفه کرد. اداره صفحات ادبی مجله «زن روز» نیز از جمله فعالیت‌های او است. اشعار سپیده حماسی بود و رزمندگان را به دفاع از کشور تشویق می‌کرد. حدود ۴۰ قطعه از اشعار او با موضوع انقلاب و دفاع مقدس به‌صورت سرود در دوران جنگ تحمیلی اجرا شده است. همچنین وی در دوران دفاع مقدس دو بار در جبهه‌های جنوب حضور پیدا کرده بود و رشادت و مظلومیت رزمندگان با با چشم خود دید. این مشاهدات بسیار بر روحیه او تاثیر گذاشت و کتاب «حکایت آنان که بقا را در بلا دیده‌اند» تحت تأثیر همین مشاهدات نوشته شده است.

آثار سپیده کاشانی

۱_ کتاب «پروانه‌های شب» که تنها دفتر شعر کاشانی است که در دوران حیات او منتشر شد، پیش از انقلاب اسلامی منتشر شده است و اشعار آن در اعتراض به جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی است. این کتاب در مدت یک سال پس از انتشارش آنچنان محبوب واقع شد که در طول یک سال تمام نسخه‌های آن به فروش رفت.

۲-  گزیده اشعار او با عنوان «هزار دامن گل سرخ» در سال ۱۳۷۳ و پس از وفاتش منتشر شد و در قالب مثنوی است. برخی از سرودهای او که در اوایل انقلاب از صدا و سیما پخش می‌شد در این کتاب جمع‌آوری شده است.

۳- گزیده شعر «سخن آشنا» در سال ۱۳۷۳ منتشر شد و شامل اشعاری است که در قالب‌های غزل، مثنوی، قصیده، رباعی، دوبیتی، چهارپاره، قطعه، شعر آزاد و نیمایی سروده شده است.

۴- «حکایت آنان که بقا را در بلا دیده‌اند» اثری منثور است که در سال ۱۳۷۵ منتشر شد و به بیان خاطرات و یادداشت‌های او در سفر جنوب و دیدار با رزمندگان پرداخته است.