نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
هفتم آوریل (۱۸ فروردین) به مناسبت گرامیداشت سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت، بهعنوان روز جهانی بهداشت تعیین شده است؛ هر سال شعار خاصی برای گرامیداشت این روز انتخاب میشود که حوزههای مهم در بهداشت عمومی را مشخص میکند.
هدف تعیین این موضوعها تشویق همکاریهای بینالمللی، مداخله در سطح سیاسی و معطوف کردن توجه به مشکلات فوری بهداشتی است.
در ۵۰ سال اخیر مسائل بهداشتی مانند مراقبت از مادر و کودک، تغییرات آبوهوایی و سلامت روان بهعنوان موضوعهای مهم انتخاب شدهاند.
سازمان جهانی بهداشت این مناسبت را هر سال برگزار میکند و برای آن موضوع بهداشتی خاصی تعیین میکند تا آگاهیها را در مورد یک نگرانی مهم بهداشتی در مقیاس جهانی افزایش دهد.
موضوع روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۵ «شروع سالم، آینده امیدوارکننده» است که نیاز ضروری به اولویتبندی مداخلات برای بهبود سلامت مادر و نوزاد را نشان میدهد.
روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۵ در حالی گرامی داشته میشود که اقدامات تضعیفکننده آمریکا، فعالیتهای سازمان جهانی بهداشت را مختل کرده و عواملی که این اصل بهداشتی را تهدید میکنند مانند جنگها و درگیریهای نظامی، کمبود بودجه و تغییرهای آبوهوایی در حال افزایش هستند.
طبق آمارهای هشداردهنده سازمان جهانی بهداشت؛
– سالانه بیش از ۳۰۰ هزار زن در کشورهای مختلف به دلایل قابل پیشگیری مربوط به زایمان یا بارداری جان خود را از دست میدهند.
– بیش از ۲ میلیون نوزاد در ماه اول زندگی خود میمیرند و ۲ میلیون نوزاد دیگر مرده متولد میشوند که بسیاری از آنها با مداخله پزشکی به موقع میتوانستند زنده بمانند؛ این مرگومیرها برابر با یک مرگ قابل پیشگیری در هر ۷ ثانیه است.
– ۷۰ درصد این مرگومیرها و نیمی از ۲ میلیون نوزادی که در کشورهای مختلف جهان در ماه اول زندگی جان خود را از دست میدهند، در قاره آفریقا رخ میدهند.
این اعداد حاکی از شکاف مهم در خدمات مراقبتهای بهداشتی مادران و نوزادان است؛ مسیر فعلی نشان میدهد که:
– از هر ۵ کشور، ۴ کشور در مسیر رسیدن به هدف کاهش مرگومیر مادران قرار ندارند.
– از هر ۳ کشور یک کشور نمیتواند مرگومیر نوزادان را کاهش دهد.
این یک وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی را بهخصوص در کشورهای کم درآمد و متوسط، جایی که دسترسی به مراقبتهای ضروری مادر و نوزاد به سختی امکانپذیر است، نشان میدهد.
روز جهانی بهداشت با تاکید بر سلامت مادران، نوزادان و زنان باردار در حالی در سال ۲۰۲۵ گرامی داشته میشود که اسرائیل حقوق این افراد را نادیده میگیرد و این روند از زمان شروع جنگ علیه غزه در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) افزایش یافته است.
مانعتراشی رژیم صهیونیستی در ورود کمکهای بشردوستانه به غزه تا به امروز مرگ حداقل ۱۸ نوزاد را به دلیل سرما رقم زده است.
غذای رایگان برای نوزادان مبتلا به سوءتغذیه در جنوب و مرکز نوار غزه به پایان رسیده است؛ در عین حال، برای ۴۰۰ نوزاد فقط به مدت یک ماه مقدار کافی شیر خشک آماده وجود دارد.
آژانس کودکان سازمان ملل تخمین میزند که ۱۰ هزار نوزاد زیر شش ماه به تغذیه تکمیلی نیاز دارند و عدم تامین این مواد غذایی منجر به استفاده از جایگزینهای نامطلوب میشود.
طبق گزارش یونیسف، هم اکنون ۱۵۰ نوزاد در غزه از ۲۱ دستگاه تنفسی برای ادامه زندگی استفاده میکنند.
در عین حال، آمارها نشان میدهد از زمان شروع جنگ اسرائیل علیه غزه تاکنون ۱۷ هزار و ۹۵۴ کودک به شهادت رسیدهاند که ۲۷۴ نفر از آنها نوزاد و ۸۷۶ نفر از آنها زیر یک سال داشتهاند.
نوزادان نارس نیز از جنایتهای اسرائیل در امان نبودهاند؛ ارتش رژیم صهیونیستی در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۳ (۱۹ آبان ۱۴۰۲) به بیمارستان کودکان النصر در شهر غزه هجوم برد و کادر پزشکی را مجبور کرد که بیمارستان را تخلیه کنند.
نظامیان اسرائیلی در جریان این حمله پنج نوزاد را کشتند که پیکر آنها بعد از خروج نظامیان صهیونیست از بیمارستان در انکوباتورها (انکوباتور نوزاد یک محیط بسته است که در آن رطوبت و دما کنترل میشود و برای نگهداری نوزادان استفاده میشود) بهصورت تجزیهشده و متلاشی، پیدا شد.
در عین حال، اسرائیل حق برخورداری از استانداردهای سلامت و دیگر حقوق زنان باردار، ازجمله حق مراقبت بهداشتی محترمانه در طول زایمان و بارداری و همچنین حق مراقبت از نوزاد را به شدت نقض کرده است.
بلکیس ویل، مدیر بحران، درگیری و تسلیحات در دیدهبان حقوق بشر اظهار کرد: زنان و دختران از زمان شروع جنگ در غزه از آب، غذا و مراقبتهای بهداشتی اولیه محروم شدهاند؛ آنها و نوزادانشان در معرض خطر مرگ قابل پیشگیری قرار دارند.
اگرچه که امسال در روز جهانی بهداشت، سازمانهای بشردوستانهای همچون صندوق کودکان سازمان ملل متحد(یونیسف)، دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، سازمان بهداشت جهانی و آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی(آنروا) در بیانیهای مشترک نسبت به بحران کامل اوضاع انسانی در غزه هشدار دادند، اما این هشدارها تنها در حد بیانیه باقی مانده و هیچ کمکی به رفع مشکلات مردم غزه و جلوگیری از حملات اسرائیل نمیکنند.
میزان
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت