استرس و سکته مغزی در زنان

نتایج مطالعات کنونی نشان می‌دهد که استرس مزمن ممکن است با افزایش احتمال سکته مغزی در جوانان، به‌خصوص زنان مرتبط باشد.

نیکلاس مارتینز مایاندر، پزشک بیمارستان دانشگاه هلسینکی فنلاند در این باره اظهار کرد: افراد جوان، به‌طور معمول به دلیل فشارها و نیازهای مربوط به کار، مانند ناامنی شغلی، بار مالی و ساعات طولانی، استرس را تجربه می‌کنند.

این گروه تحقیقاتی با بررسی بزرگسالان زیر ۵۰ سال که سکته مغزی ایسکمیک با علت ناشناخته را تجربه کرده بودند و نیز نتایج تحقیقات قبلی که استرس مزمن بر سلامت روانی و جسمی تاثیر منفی دارد، فهمیدند که ممکن است این استرس باعث افزایش خطر سکته مغزی در زنان جوان شود.

سکته مغزی ایسکمیک زمانی اتفاق می‌افتد که یک رگ خونی مسدود و جریان خون در بخشی از مغز قطع شود و پیامدهای آن شامل مشکلات گفتاری، مشکلات بینایی، ضعف یا حتی مرگ باشد. درحالی‌که بزرگسالان جوان کمتر ممکن است که دچار سکته مغزی شوند، اما استرس مزمن ممکن است باعث تغییرات فیزیولوژیکی شود که احتمال سکته مغزی را در گروه‌های خاص، به‌خصوص زنان جوان‌تر افزایش می‌دهد.

پژوهشگران ارتباط احتمالی بین سکته مغزی و استرس مزمن را در ۴۲۶ شرکت‌کننده ۱۸ تا ۴۹ ساله که سکته مغزی ایسکمیک را تجربه کرده بودند مورد بررسی قرار دادند، سپس این افراد از نظر جنسیا و سن با ۴۲۶ نفر که دچار سکته مغزی نشده بودند، مطابقت داده شدند. تمام شرکت‌کنندگان به پرسشنامه‌ای درباره ارزیابی استرس در یک دوره یک ماهه پاسخ دادند و به افراد دچار سکته دستور داده شد که به خاطر بیاورند، در یک ماه پیش از سکته چه میزان استرس را تجربه کرده بودند.

پژوهشگران بعد از در نظر گرفتن عواملی مثل فشار خون بالا، مصرف الکل و سوابق تحصیلی، الگوی قابل‌توجهی را در بین زنان جوان کشف کردند. استرس متوسط ‌با ۷۸ درصد بیشتر خطر سکته مغزی برای زنان تناسب دارد و استرس زیاد با افزایش ۶ درصدی مرتبط است، با این وجود در مردان جوان هیچ ارتباطی مشخص نشد.

محققان تصریح کردند: ما بررسی‌های ‌بیشتری انجام دهیم که چرا خطر سکته مغزی در زنان با استرس متوسط ‌بیشتر از استرس زیاد است. دانستن بیشتر درباره نقش استرس می‌تواند به ما کمک کند تا راه‌های بهتری برای پیشگیری از این سکته‌ها پیدا کنیم. اگرچه داده‌ها به افزایش خطر اشاره دارند، با این حال نتایج تحقیق فعلی نمی‌تواند تایید کند که استرس به‌طور مستقیم باعث سکته مغزی می‌شود، البته نشان می‌دهد که نیاز به بررسی بیشتری دارد.

استرس مزمن می‌تواند باعث تحریک واکنش استرس بیش از حد فعال شود و اثرات طولانی‌مدت بر التهاب، فرآیندهای متابولیک و فشار خون بگذارد. همچنین استرس بالا ممکن است از فرصت‌های ورزش بکاهد یا عادات ناسالم مانند سیگار کشیدن یا تغذیه نامناسب را تشدید و در نتیجه خطر سکته مغزی را افزایش دهد. این مکانیسم‌ها به‌خصوص در بین زنان جوان‌تر ممکن است با فشارهای مالی، خواسته‌های شغلی و سایر فشارهای اجتماعی مرتبط باشد.

این نقطه نظرات با توجه به محدودیت‌های تحقیق در رابطه با اهمیت مدیریت استرس برای بزرگسالان جوان‌تر، به‌خصوص زنان جوان‌تر تاکید می‌کند. درک اینکه چگونه استرس زیاد یا متوسط ممکن است باعث پیامدهای نامطلوب سلامتی شود، می‌تواند راه را برای راهبردهای پیشگیری مثل اصلاح سبک زندگی و حمایت بهتر از سلامت روان هموار کند.

درحالی‌که دلایل دقیق افزایش خطر سکته مغزی در زنان جوان تحت تاثیر استرس مشخص نیست، این نتایج به نظارت دقیق‌تر بر سطح استرس در محیط‌های بالینی نیاز دارد.

سیاست‌های محل کار برای کاهش بار استرس یا برنامه‌های موثر کاهش استرس زنان جوان می‌تواند سکته مغزی را کاهش دهد. پژوهشگران می‌توانند با کاوش بیشتر در مسیرهای رفتاری و فیزیولوژیکی مرتبط با سکته و استرس، تلاش‌های خود را برای کاهش خطر اصلاح کنند.

ایسنا