آیا تمایل به استخدام زنان به قیمت نابرابری حقوقی تمام می شود؟

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: میانگین حقوق اعلامی زنان ۱۴.۲ میلیون و مردان ۱۶.۴ میلیون تومان است؛ این اختلاف ۲.۲ میلیون تومانی باعث شده کارفرمایان نیروی زن را با هزینه کمتر استخدام کنند.

احمد میدری با اشاره به مفهوم «زیان خاموش» اظهار کرد: در اقتصاد ما، بخش عمده‌ای از آسیب‌های وارده به کارگران دیده نمی‌شود. در صنعت پوشاک تا به امروز هیچ سرشماری دقیقی از تعداد شاغلان و اخراج‌شدگان وجود ندارد. همین بی‌توجهی، نیز به خانواده‌های کارگری آسیب وارد کرده و هم ثروت ملی را تهدید می‌کند.

وی با اشاره به رونمایی از آمارهای جدید اشتغال در هفته جاری تصریح کرد: در ایران حدود ۲۴ میلیون نفر شاغل داریم؛ ۱۷ میلیون نفر بیمه‌شده سازمان تامین اجتماعی‌ هستند و ۱۲ میلیون نفر از آن‌ها برای کارفرما کار می‌کنند. ۷۵ درصد از بیمه‌شدگان مرد و تنها ۲۵ درصد زن‌ هستند، اگرچه در مشاغل دولتی سهم زنان بالاتر از ۴۵ درصد است.

میدری با اشاره به سازوکار بازار کار خصوصی و شکاف جنسیتی خاطرنشان کرد: در بازه بهمن‌ماه ۱۴۰۲ تا بهمن‌ماه ۱۴۰۳، بیشتر ورودی‌های جدید به بازار کار -حدود ۳۶۳ هزار نفر- زن بوده‌اند، با این وجود میانگین حقوق اعلامی زنان ۱۴.۲ میلیون و مردان ۱۶.۴ میلیون تومان است؛ این اختلاف ۲.۲ میلیون تومانی باعث شده کارفرمایان نیروی زن را با هزینه کمتر استخدام کنند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: از طرفی، نرخ خروج مردان از بازار رسمی و حرکت به سمت کسب‌وکارهای غیر رسمی یا بدون بیمه افزایش پیدا کرده؛ مشاغلی مانند رانندگان تاکسی اینترنتی فاقد حمایت‌های رسمی و بیمه هستند و این یک مشکل مهم است.

ایرنا